Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Tone Gorjup (foto: ARO)
Tone Gorjup

Je zmagal Janković?

Komentarji | 21.08.2018, 15:24 Tone Gorjup

Morda zveni malo nenavadno, a zmagovalec letošnjih parlametrnih volitev je Zoran Janković, ki je vsaj navidez dogajanje opazoval z ljubljanskega magistrata, kjer kraljuje že dvanajst let. Aprila je napovedal, da bo storil vse, da Janša ne bo zmagal. Dodal je še, da levice ne bo razbijal. Uspelo mu je! Sicer so zanj že nekaj časa pomembnejše lokalne volitve, na katerih tokrat lahko računa še na podporo muslimanske skupnosti, ki jo je usepšno vključil v svojo listo. Tudi strankarska razdrobljenost levice, ki jo v večini sestavljajo poraženke minulih volitev, mu ustreza.

Ideološko poenotenje revolucionarnega bloka so napovedale letošnje Dražgoše, kjer so se poslužili učinkovitega zastraševanja s fašizmom. Že takrat so se začeli »prebujati junaki dražgoške bitke in vseh podobnih bojev«. Stavke, predvsem stavka vzgojiteljev in učiteljev, do neke mere upravičena, je imela prav tako močan ideološki naboj. Nov zagon je ideološka vojna dobila v času praznovanj dneva upora proti okupatorju, prvega maja in obsvoboditve Ljubljane. Prvi župan je ravno v dneh pred tem izkoristil medije, da je širni Sloveniji oznanil, za kaj si bo prizadeval. Iz njegove stranke so sporočili: »Ideja Pozitivne Slovenije in njenega predsednika Zorana Jankovića je preprečiti zmago SDS-ovega bloka, ki je za Slovenijo preverjeno škodljiv in poguben. Zato potrebujemo močno in trdno levico, ki je trenutno nimamo. Pozitivna Slovenija se bo aktivno vključila v volitve tako, da bo delovala povezovalno in vse svoje moči usmerila v združevanje strank levega političnega bloka.« Na omenjenih praznovanjih ni manjkalo socialističnih parol in zaklinjanja, da se nikjer ne sme razrasti fašizem. Vzpredno so strašili z orbanizacijo Slovenije.

Sledil je podpis sporazuma o tako imenovanem levem bloku. Janković in Erjavec, ki sta želela, da se z njim poveže dotakratna vladna koalicija - SMC, SD in DeSUS - ter da pridobijo na svojo stran še Levico, sta ostala vsaj na videz osamljena. Sporazum je imel sicer le dve točki: zavezo, da ne bodo šli v koalicijo s SDS, v drugi pa se obvezujejo, da bodo na prvo mesto postavili človeka (verjetno le tistega, ki nima nič z Janšo) in zaščito narave. Janković je že takrat poudarjal, da mora državo še naprej voditi leva politična opcija. Spomnil je, da smo imeli pod Cerarjevo vlado stabilnost, mir in eno največjih gospodarskih rasti v Evropi. Čeprav k sporazumu niso pristopile druge stranke levice, so pristale na izključitev SDS-a iz vseh pogovorov o oblikovanju koalicije.

Marjan Šarec, ki ga je Jankovič prav tako videl v levem bloku, je v volilni kampanji sprva hodil precej samostojno pot, v dneh pred volitvami, ko so mediji razkili, da se je srečal z Janšo, pa se je ostro obrnil proti njemu. Tako je tik pred volilnim molkom napovedal, da LMŠ ne bo šla nikoli v koalicijo z SDS. Ne smemo pozabiti, da je Šarec v strankarsko politiko vstopil kot član Pozitivne Slovenije. Tako je bil Janković že pred volitvami, še bolj pa na večer po objavi volilnih rezultatov povsem gotov, da je načrt uspel.

Levica je v zadnjem delu kampanje dobila močno medijsko podporo; zanjo so se izrekli tudi vidni posamezniki. Čeprav je sprva kazalo, da je ne bo v kaoliciji, bo, kot kaže, krojila njeno usodo. Scenarij, ki si ga je zamislil Janković, se počasi uresničuje. Žal je vezivo koalicije zaenkrat predvsem ideološke narave. Njena programska izhodišča še niso povsem jasna. Kot kaže je potem, ko so skupnega nasprotnika dokončno potisnili v opozicijo, na vrsti trgovanje z ministrskimi mesti in drugimi položaji, koalicijska pogodba s temeljnimi izhodišči delovanja prihodnje vlade pa lahko počaka. Morda pa nastaja v senci kakšega foruma? Med ustanovnimi člani najvplivnejšega med njimi je tudi Janković.

Komentarji
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.