Ljubljana, ponedeljek, 16. december 2019, 08:20

Novinar, ki je pomagal Viganóju ...

Marco Tosatti
Foto © Splet

Italijanski novinar Marco Tosatti trdi, da je nekdanjemu nunciju v ZDA Carlu Marii Viganóju pomagal napisati in urediti njegovo 11-strani dolgo poročilo, s katerim papeža poziva k odstopu, ker naj bi po njegovem mnenju vedel za spolne zlorabe nekdanjega kardinala McCarricka.

Osnutek sta urejala 22. avgusta, da je bil bolj novinarsko oblikovan, je povedal za ameriško agencijo AP. Poiskal je medije, ki so ga bili pripravljeni objaviti v celoti. To so storili majhen italijanski dnevnik La Verita, angleška National Catholic Register in LifeSiteNews ter španski portal InfoVaticana.

Kot pojasnjuje ameriški portal Crux, gre za medije, ki so veliki kritiki Frančiška. Angleška in španska medija sta prevedli italijanski izvirnik, vsi pa so se strinjali o hkratni objavi v nedeljo zjutraj, zadnji dan papeževega obiska na Irskem ob svetovnem srečanju družin.

Tosatti, eden izmed vodilnih kritikov Frančiška, je na svoji spletni strani po objavi tega intervjuja pojasnil, da je Viganó sam stopil v stik z njim in da ga ni on prepričeval, naj gre s tem poročilom v javnost.

V nedeljo je bil objavljen, ker so nekaj dni rabili za prevod. Viganó je po nedeljski objavi poniknil, Tosattijevo pričevanje je tako edini uvid v to, kako je njegovo poročilo nastalo, še piše Crux.

Nemški mediji pa navajajo izjavo osebnega tajnika Benedikta XVI., nadškofa Georga Gänsweina. »Papež Benedikt Viganójevega pisma ni komentiral in ga tudi ne bo.«

Ob vseh teh informacijah se znova sprašujemo, ali obstaja morebitna vzročna povezava – razlog, da določeno poročilo oziroma informacija v javnost pride ob točno določenem času oziroma časovnem obdobju? Komu je v interesu, da neko prevladujočo temo zasenči z drugo temo?

Uvod v naš komentar, ki je pred časom sprožil takšno polemiko na družbenih omrežjih, ni govoril o tem, da informacije ne bi smele priti v javnost. Takšna interpretacija je povsem napačna.

Uvod v komentar ugotavlja morebitne razloge, zakaj so se informacije pojavile v določenem času.

Vemo, da so Vatikan in ameriški škofje eni izmed najglasnejših kritikov Trumpove protimigrantske politike. Migranti so bili prevladujoča tema izjav za javnost ameriške škofovske konference, o čemer smo na Radiu Ognjišče že poročali.

Domnevamo, da bodo spolne zlorabe sedaj prevladujoča tema njenih izjav za javnost, obravnava migrantskega vprašanja bo tako stopila v ozadje.

Da je to pogodu Trumpu priča njegovo ponedeljkovo srečanje z voditelji evangeličanske Cerkve. Te je pozval, naj republikancem pomagajo do zmage na novembrskih delnih volitvah, sicer bodo demokrati nasilno spremenili vse, kar so naredili. "Prosim vas, da greste ven in zagotovite, da bodo vsi vaši ljudje volili," je dejal.

Razmišljanje, ali sta pritisk na voditelje evangeličanske Cerkve in objava poročila iz Pensilvanije dva meseca pred delnimi volitvami v kongres kakorkoli povezana, tokrat prepuščam vaši presoji.

 


 

 

Ne spreglejte: