Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:46

Povabilo vsemu Božjemu ljudstvu k molitvi in postu

Papež moli
Foto © Radio Vatikan

Datoteke za prenos:

Papež je napisal pismo Božjemu ljudstvu, v katerem se je ustavil ob različnih posledicah, ki so jih povzročile spolne zlorabe s strani duhovnikov. Frančišek je izrazil solidarnost z žrtvami. Rane nikoli ne zastarajo in ne izginejo, je zapisal ter pozval k ničelni toleranci do storilcev, ostri obsodbi grozodejstev in izkoreninjanju te kulture smrti. Celotno Božje ljudstvo je povabil k postu in molitvi. Pismo je objavil nekaj dni po poročilu iz Pensilvanije in pred obiskom Irske.

»Če en del trpi, trpijo z njim vsi deli.« S tem citatom iz Pavlovega pisma Korinčanom papež začenja 3 strani dolgo pismo Božjemu ljudstvu in pojasnjuje, zakaj mora celotno Božje ljudstvo zaradi spolnih zlorab duhovnikov vstopiti v spokorno molitev in post.

Sveti oče priznava, da se Cerkev ni pravočasno odzvala in priznala težo škode, ki so jih zlorabe povzročile v številnih življenjih. »Zanemarili in zapustili smo male« ... »pritožbe žrtev se je zelo dolgo časa ignoriralo, skrivalo ali utišalo«, je zapisal sveti oče in dodal, da ’reči ne zlorabam’ pomeni z vso močjo reči ’ne klerikalizmu.« Ravno klerikalizem je pripomogel k številnim zlorabam. Edini način, s katerim lahko odgovorimo na to zlo, pa je po njegovih besedah ta, da ga živimo kot nalogo, v katero se mora vključiti celotno Božje ljudstvo. Ni si mogoče zamišljati sprememb v Cerkvi, če v to niso aktivno vključeni vsi člani Božjega ljudstva.

Če pogledamo nazaj, ne bo nikoli dovolj prošenj za odpuščanje in prizadevanj za popravo škode. Če gledamo v prihodnost, je treba vsa prizadevanja usmeriti v ustvarjanje kulture, ki bo sposobna preprečiti takšne zlorabe in tudi njihovo prikrivanje.

Danes smo kot Božje ljudstvo poklicani, da nase vzamemo bolečino bratov, ki so ranjeni v mesu in duši. Če je bilo v preteklosti dejanje opustitve oblika odgovora, danes želimo - tako papež-, da solidarnost postane način delovanja v sedanjosti in prihodnosti. Pri tem omenja številne dejavnosti za zaščito otrok. A poleg tega je po Frančiškovih besedah nujno, da se vsak krščeni na tem področju čuti vključenega v spremembe v Cerkvi in družbi. Zato Božje ljudstvo vabi k molitvi in postu. Prositi moramo za odpuščanje za lastne grehe in grehe drugih. Pokora in molitev pa nam bosta tudi pomagali, da bomo odprli oči za trpljenje drugih.

Prevod celotnega papeževega pisma si lahko preberete v priponki.

 

Ne spreglejte: