Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež: Ko prejemamo sveto obhajilo, nas Kristus preobraža od znotraj

Svet | 19.08.2018, 15:59

Papež Frančišek je množici, zbrani na Trgu svetega Petra v Vatikanu, in vsem, ki so prek medijev spremljali neposreden prenos njegovega rednega nedeljskega nagovora pred opoldansko molitvijo, razlagal resnost Jezusove besede o kruhu življenja. Ta odlomek poslušamo pri sveti maši na 20. nedeljo med letom. Sledi tistemu, o Jezusovi pomnožitvi kruha in rib za veliko množico lačnih. Sporoča nam, kako je sam Jezus kruh, ki prihaja iz nebes in nam podarja večno življenje.

Pred molitvijo Angel Gospodov je papež Frančišek zbrano množico spomnil, kako Jezus samega sebe naznanja kot kruh, ki je prišel iz nebes, kruh, ki daje večno življenje. Jezus pravi: "Kruh, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta." Ta trditev je odločilnega pomena in po papeževih besedah v mnogih poslušalcih povzroči odpor, ki se stopnjuje ob spoznanju, da je povezan z darovanjem svojega življenja. Nadalje pojasnjuje, da Jezus ob tam ne vzame besede nazaj, temveč poglablja njen pomen, ko pravi: "Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi (kar je konkretna človeška narava), nimate življenja v sebi." (Jn 6,53) Učenci zaslutijo, da jih Jezus vabi k najglobljemu občestvu z njim, da bi se tako skupaj z njim darovali za življenje sveta. Gre za vse kaj drugega kot za zmagoslavje in občudovanje uspehov, dodaja sveti oče. "Podobno kot nekoč, Jezus danes ponavlja vsakemu od nas: Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. (Jn 6,53) Bratje in sestre! Ne gre za materialno hrano, temveč za živi kruh, ki poživlja, ki nam pri svetem obhajilu podarja Božje življenje."

Če se hranimo z njim, lahko vstopimo v popolno sozvočje s Kristusom, z njegovimi občutji in vedenjem. Ko prejemamo sveto obhajilo, nas Kristus preobraža od znotraj. "Evharistija nas namreč usposablja za to, da ne živimo samo zase, temveč za Boga in za bližnjega. Naša sreča in večno življenje sta namreč odvisna od naše zavzetosti, da bi evangeljsko ljubezen, ki jo prejemamo v evharistiji, naredili rodovitno."

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s prošnjo k Materi Božji, naj nam pomaga vztrajati v prejemanju evharistije, da bi tako tudi mi postajali razlomljen kruh, hrana za naše brate in sestre.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...