Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 09:22

V Italiji žalujejo za žrtvami zrušenja avtocestnega viadukta v Genovi

Porušeni del viadukta Morandi v Genovi
Foto © Wikipedia

Italija žaluje za umrlimi v zrušenju avtocestnega viadukta v Genovi. Neuradno se je število žrtev povečalo na 42. Reševalci so namreč med pregledom ruševin odkrili posmrtne ostanke še štirih ljudi, a jih je prej treba identificirati. V pristaniškem mestu pri naših zahodnih sosedih so pripravili državni pogreb, sveto mašo je daroval nadškof Angelo Bagnasco. Zbralo se je na tisoče žalujočih.

Za slovesnost so v začasno kapelo preuredili eno od večjih hal. Krste 19 žrtev so odeli v cvetje in nanje položili fotografije, tiste, ki so pripadale žrtvam iz tujine, so odeli v njihove nacionalne zastave. Svojci več umrlih so se namesto državnega pogreba raje odločili za slovo v družinskem krogu, nekateri iz želje po zasebnosti, nekateri zato, ker za tragedijo krivijo prav oblasti.

Nadškof Bagnasco je izrazil spoštovanje in razumevanje za takšno odločitev. "Kakršnakoli človeška beseda, čeprav iskrena, lahko v luči tragedije doseže malo, tako kot tudi kakršnakoli pravica ne more spremeniti ali vrniti ničesar," je dejal. Vse, ki jih je prizadela ta katastrofa, je opogumil, naj se zatečejo k Bogu, ki je vir upanja. Avtocestni viadukt se je zrušil, a Genova po njegovih besedah ne bo obupala. "Duša njenih ljudi se bo še naprej borila, tako kot v preteklosti," je dodal. Priznal je, da srce pristaniškega mesta strto in da je rana globoka, a spodbudil je k solidarnosti in h gradnji novih mostov za skupno hojo naprej. Žalujočim je povedal, da ga je sinoči poklical papež Frančišek, izrekel sožalje in sporočil, da moli za žrtve in vse trpeče. Med sveto mašo so prebrali imena vseh umrlih, opravili so tudi muslimansko molitev za dve albanski žrtvi.

Državnega pogreba sta se udeležila tudi premier Giuseppe Conte in predsednik Sergio Mattarella, ki je pred žalno slovesnostjo več minut govoril z družinami žrtev. Prišla sta tudi ministra za gospodarstvo in za notranje zadeve Matteo Salvini in Luigi di Maio. Zbrani so toplo pozdravili gasilce in tudi nogometaše prvoligaških klubov Genova in Sampdoria, ki so nacionalno zvezo zaprosili za prestavitev terminov tekem, ki bi jih morali igrati ta konec tedna.

V Rimu bodo nocoj med 22. in 23. uro v spomin na žrtve ugasnili osvetlitev več znamenitosti, med drugim bosta v temo odeta Kolosej in fontana Trevi.

Razlog za katastrofo preiskovalci še ugotavljajo, kriva bi lahko bila načeta jeklenica. Vlada je že sprožila postopek odvzema koncesije zasebnemu podjetju, ki upravlja s tem delom in številnimi ostalimi deli avtocest po državi. Pri Autostrade per l'Italia odgovornost zavračajo.

Ne spreglejte: