Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjan Šarec (foto: Občina Kamnik)
Marjan Šarec

Marjan Šarec izvoljen za predsednika vlade

Slovenija | 17.08.2018, 15:25

Dva meseca in pol po parlamentarnih volitvah prihaja nova, 13. vlada. Prvi korak za njeno oblikovanje je bila današnja izvolitev Marjana Šarca za premierja v državnem zboru. Na tajnem glasovanju ga je podprlo 55 poslancev, proti jih je bilo 31, eden je oddal neveljavno glasovnico. Šarec je pred tem poudaril, da se ne boji prevzeti odgovornosti za izboljšanje razmer v državi.

Podporo Marjanu Šarcu, vodji LMŠ, so že v razpravi napovedale stranke bodoče koalicije SD, SMC, DeSUS in SAB in pridružena Levica. Koalicija je opozorila na zahtevnost dela v manjšinski vladi, češ da bo potrebne veliko potrpežljivosti in kompromisov. Na drugi strani pa v SDS-u, NSi-ju in SNS-u Šarcu in njegovi vladi ne napovedujejo svetle prihodnosti.

Marjan Šarec je v predstavitvi povedal, da ima pogum in vztrajnost. »Predvsem pa se ne bojim prevzemati odgovornosti za svoj prispevek k soustvarjanju boljših razmer v državi. In brez skrbi, imam univerzitetno izobrazbo, ki je nisem kupil, znam pa se tudi sporazumevati v tujih jezikih, zato so te bojazni odveč.« Med prednostnimi nalogami je izpostavil zdravstvo. »Poudarjam, da bom uporabil vso svojo energijo za sodelovanje z vsemi na terenu, ki bodo delali za skupni interes skrajšanja čakalnih vrst.« Med izzivi je navedel visoko tehnološke naložbe, infrastrukturo, dostopnost javnih storitev, demografski sklad, izobraževanje, višja stopnja politične kulture, nacionalna varnost, varovanje južne meje. Odgovornost članov vlade je po njegovem merilo njene stabilnosti, ne pa število strank. Glede mesta Slovenije v EU pravi, da mora ostati v skupini jedrnih držav, obenem pa napoveduje takojšnje priprave na predsedovanje Svetu Evropske unije.

Koalicija se zaveda, da bo potrebno veliko kompromisov

Stranke bodoče koalicije pravijo, da je nastopil čas, da v slovensko politiko vstopi nova generacija. Poudarjajo pa, da jih čaka veliko dela in potrebnih dogovorov.

V SMC so dejali, da je Šarec na račun prejšnje vlade dobil doto, kot je nima milijonar. »Podpisnicam bo koristilo, da bo ena izmed pozitivnih izkušenj tega mandata spoznanja, da je možno in da zna,o sodelovati in reševati probleme, tudi kadar je politični prostor bolj heterogen. Ob naštetih ovirah, ki jih bo treba preskočiti, da pozitivno prognozo vladi dajejo rezultati, ki jih bo nasledila od predhodne vlade, ki so v večini resorjev več kot optimistični,« je povedal Igor Zorčič.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je opozoril, da so zadnje parlamentarne volitve prinesle močno razdeljen DZ, zato bodo morale stranke, med njimi tudi SD, vložiti toliko večji napor v sestavljanje vlade. To, da bo drugouvrščeni na volitvah sestavil vlado, po njegovih besedah ni nič novega v politiki.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je dejal, se v stranki zavedajo, da Slovenija dobiva vlado s pomanjkljivostmi, a je nastajajoča vlada edina možna v zdajšnjih okoliščinah.

V DeSUS so zato po besedah Franca Jurše posebej zadovoljni, ker se je peterica strank zavezala k ustanovitvi demografskega sklada. Opozoril je, da delo v manjšinski vladi ne bo lahko, a če bo vsak stopil za korak nazaj pri zagovarjanju svojih prioritet, bo Šarčeva vlada uspešna.

Opozicija dvomi o dolgotrajnosti te vlade

Poslanec SDS Danijel Krivec je opozoril na problematičnost tako številčne koalicije, pa tudi na neizkušenost mandatarja. »Legitimnost takšnega mandatarstva in vladanja bo nizko. Izkušnje s šesterico strank na oblasti nimamo, pretekli mandat pa kaže, da je lahko problematično že vladanje treh strank. Jedro vladne koalicije so prav stranke, ki so marca letos razbile medsebojno koalicijo in povzročile padec vlade.«

V NSi so od Šarčevega nagovora pričakovali več konkretnih rešitev. »Korektno ste opisali, da se bo treba soočiti s problemi, iz vaših ust pa nismo slišali ključnih rešitev za te probleme. Od kandidata za mandatarja bi potrebovali vsaj pet ključnih rešitev, eno za zdravstvo, gospodarstvo, kakšna bo smer. Verjamem pa, da je težko usklajevati vso vsebino v tem ne divjem cvetu, ampak norem cvetu bodočih koalicijskih partnerjev,« je dejal Jernej Vrtovec.

Vodja poslancev SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je napovedal volitve čez leto ali dve. »Vlada bo nastala brez naših glasov, vendar pa, če bo kaj dobrega za državo, za mojo domovino in nekaterih vas tu notri, bomo seveda zadevo podprli, a dvomim, da bo kaj takega.«

Predlog liste kandidatov za ministre bo moral Šarec v DZ vložiti v 15 dneh. Glasovanje o ministrskih kandidatih je predvideno sredi septembra.

Šarec po izvolitvi za predsednika vlade ne more več opravljati poslanske funkcije, zato bo predsednik DZ Matej Tonin državno volilno komisijo zaprosil, da sporoči, kdo ga bo nadomestil v DZ.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...