Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Odločen ne pedofiliji (foto: vaticannews.va)
Odločen ne pedofiliji

Vatikan: Žrtve morajo vedeti, da je papež na njihovi strani

Svet | 17.08.2018, 09:02 Marta Jerebič

Na poročilo velike porote v ameriški zvezni državi Pensilvaniji, ki razkriva, da je približno 300 duhovnikov v obdobju 70-ih let zlorabilo najmanj 1000 mladoletnih, se je odzval tudi Vatikan. Tiskovni predstavnik Greg Burke je ob omenjenih zločinih izrazil sram in bolečino. Žrtve morajo vedeti, da je papež na njihovi strani, je zapisal v izjavi in dodal, da se mora Cerkev iz preteklosti naučiti težkih lekcij, odgovornost pa morajo sprejeti tako tisti, ki so zlorabljali, kot tisti, ki so dovolili, da je do zlorab prišlo. Poudaril je tudi, da so ukrepi, sprejeti v zadnjih desetih letih, drastično zmanjšali pojav spolnih zlorab s strani duhovnikov.

Velika večina primerov, ki jih navaja poročilo, zadeva spolne zlorabe pred letom 2000. Po letu 2002 skoraj ni novih primerov. Sklepi velike porote so tako skladne s prejšnjimi študijami, ki so pokazale, da so reforme, ki jih je sprejela Katoliška Cerkev v ZDA, drastično zmanjšale pojav spolnih zlorab s strani klera.

Ta del Burkove izjave Slovenska tiskovna agencija, ki jo povzemajo vsi drugi naši mediji, izpušča.

Sveti sedež še dodaja, da nenehno spodbuja reforme in nadzor za zagotavljanje varnosti za mladoletne in ranljive odrasle. Vatikan tudi upa, da bodo še živi storilci in cerkvene oblasti, ki so jih ščitile, prevzeli svojo odgovornost.

Predsednik ameriške škofovske konference, kardinal Daniel DiNardo, je že napovedal tri ključne cilje pri reševanju te moralne katastrofe. Vanj bodo vključeni laiki, laični strokovnjaki, kleriki in Vatikan.

V sporočilu vsem katoličanom je napovedal polno preiskavo v zvezi z nekdanjim kardinalom Theodorjem McCarricom, ki je obtožen spolnih zlorab, odprtje zaupnega kanala za vlaganje prijav proti škofom in učinkovitejše reševanje prijav. Načrt bo podrobno predstavil na novembrskem zasedanju škofovske konference.

Bostonski kardinal Sean O’Malley, sicer tudi vodja vatikanske komisije za zaščito mladoletnih, pa se bo te dni ukvarjal s preiskavo v bostonskem semenišču. Na družbenih omrežjih so se pojavile obtožbe, da so semeniščniki vpleteni v homoseksualne dejavnosti in ustrahovanja.

Že poročilo iz Pensilvanije ugotavlja, da je bila velika večina žrtev fantov. To pomeni, da ima večina duhovnikov pedofilov homoseksualna nagnjenja. O tem je nedavno v oddaji Spoznanje več, predsodek manj spregovoril p. Branko Cestnik.

»Istospolna usmerjenost je predmoralno stanje. Če imaš to usmerjenost, če to čutiš, to še ni greh. Ti ljudje, ki to čutijo, morajo znati s tem živeti, znati to usmerjati in so lahko tudi odlični duhovniki. Pomeni, da ne smejo spolno živeti. Hujše pa je, če gre za prikrito homoseksualnost, s katero se ne sooča. In ker ne odraste, ni sposoben nekega stika z odraslo homoseksualno osebo in začne iskati pri otrocih. Največ pedofilskih škandalov je bilo dejansko homoseksualne narave.«

Prav zaradi teh dejstev je papež Frančišek nedavno dejal, da če za kandidate za semenišče obstaja dvom, da imajo istospolno usmerjenost, je bolje, da se jih ne sprejme.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...