Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

ZDA: Nov pedofilski škandal

Svet | 16.08.2018, 12:33 Marta Jerebič

Mediji so bili ravno pred praznikom in na sam praznik Marijinega vnebovzetja polni novic o spolnih zlorabah v Cerkvi. V Čilu je policija v torek preiskala sedež škofovske konference. V Avstraliji se je začel glavni sodni postopek proti kardinalu Georgeu Pellu, ki je v dveh primerih obtožen spolnih napadov na mladoletne osebe. Nekdanjemu nadškofu v Adelaidi, Philipu Wilsonu, ki je obsojen prikrivanja zlorab, je sodišče dovolilo, da bo enoletno zaporno kazen odslužil v hišnem priporu. Na Irskem, kjer prihodnji teden pričakujejo papeža, novic o tem kar mrgoli. Najbolj pa je odjeknil dokument velike porote v ameriški zvezni državi Pensilvanija. Ta je objavila doslej najobsežnejše poročilo o spolnih zlorabah, ki zajema šest od osmih škofij te zvezne države. Poimensko razkriva 301 duhovnika, ki so v obdobju 70 let skupno zlorabili najmanj 1000 mladoletnih. Žrtev pa naj bi bilo veliko več. Škofje so izrazili sram in obžalovanje zaradi zlorab in neukrepanja ter se znova zavezali k zagotavljanju varnega okolja za otroke.

Velika porota, ki je bila izbrana izmed navadnih državljanov, je v preiskavi sodelovala od leta 2016, prisluhnila je na desetinam pričevanj in preučila za pol milijona strani škofijskih dokumentov. K preiskavi so prispevali tudi agenti FBI-ja. Velika večina žrtev, najstnikov, pa tudi v predpubertetni dobi, je bila fantov, nekaj tudi deklet. Iz tega lahko sklepamo, da je imela večina duhovnikov pedofilov homoseksualna nagnjenja. Zlorabe so zajemale od nadlegovanja do posilstva, vse pa je prikrilo vodstvo Cerkve, ki se je raje odločalo za zaščito zlorabiteljev in ohranjanje ugleda institucije, piše v poročilu. Vodstvo Cerkve je žrtve omalovaževalo in skušalo zmanjševati pomen zlorab. Opisovalo jih je kot pobalinstvo, ruvanje ali neprimerno vedenje, umik duhovnika je običajno opravičilo z njegovim zdravstvenim stanjem.

Večina primerov je zastaralo ali pa so storilci umrli. To ne pomeni, da danes ni več zlorabiteljev, pojasnjuje velika porota. Nedavno je bila sprožena preiskava proti dvema duhovnikoma zaradi zlorab v zadnjih desetih letih. Od tega je enega prijavila škofija sama, kar, kot poudarja poročilo, daje upanje, da naj bi se zadeve v Cerkvi spremenile. Velika porota nasploh poudarja, da se je v zadnjih 15-ih letih veliko spremenilo. V preiskavi je pet škofov poslalo svoje izjave, eden je prišel osebno. Njegovo pričevanje je na poroto napravilo vtis, saj je bilo neposredno in iskreno. Poročilo tako priznava, da je prišlo do velikih premikov, še vedno pa so posamezni voditelji v Cerkvi, ki se izogibajo svoji odgovornosti. Ameriška škofovska konferenca je medtem v izjavi zapisala, da bo pomagala žrtvam, jim nudila terapije, hkrati pa si odločno prizadevala, da do zlorab ne bo prišlo. Prav te dni ima predsednik konference, kardinal Daniel Di Nardo, vrsto srečanj o zagotavljanju varnega okolja v Cerkvi.

Za konec lahko dodamo le še misel ustanovitelja organizacije BishopAccountability.org, ki beleži spolne zlorabe s strani duhovnikov. »Zlorabe se dogajajo povsod. Pravzaprav ne gre za vprašanje, kje se je zgodilo, ampak kje je to prišlo na dan, kje je informacija o tem dosegljiva.« Tako Terryja McKiernana navaja spletni portal Crux. Zato se postavlja vprašanje, kdaj se bodo torej preiskovalci lotili tudi kakšnih športnih klubov ali drugih ustanov. Da o spolnih zlorabah znotraj družine niti ne govorimo, saj se približno 80 do 90 odstotkov zlorab zgodi prav tam.

Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...