Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Msgr. Parra (foto: Vatican insider)
Msgr. Parra

Novi namestnik v vatikanskem državnem tajništvu prihaja iz Venezuele

Svet | 16.08.2018, 09:11 Marjana Debevec

Papež Frančišek je za namestnika v vatikanskem državnem tajništvu imenoval dosedanjega nuncija v Mozambiku msgr. Edgarja Peño Parraja. Službo bo začel 15. oktobra.

Msgr. Parra se je rodil leta 1960 v Venezueli, diplomiral pa je iz kanonskega prava. Deloval je v papeških predstavništvih v Keniji, Jugoslaviji in na sedežu Združenih narodov v Ženevi, kasneje pa na nunciaturah v Južni Afriki, Hondurasu in Mehiki. Škofovsko posvečenje je prejel leta 2011 in takrat postal nuncij v Pakistanu, od leta 2015 pa je bil, kot že rečeno, nuncij v Mozambiku. Papeževa želja je namreč ta, da bi vsak nuncij vsaj enkrat deloval na afriški celini.

Namestnik v vatikanskem državnem tajništvu je sicer neke vrste notranji minister, ki usklajuje delovanje vseh uradov Svetega sedeža ter ima stalno neposreden dostop do papeža. Urejuje tudi njegova potovanja ter vodi administracijo nunciatur.

Msgr. Parra se je že prej omenjal kot eden od kandidatov za to mesto. Prvič, ni Italijan, Frančišek pa se ne želi v vseh stvareh zanašati na Italijane.

Drugič, prihaja iz Venezuele: z njegovim imenovanjem je papež Frančišek še jasneje poudaril svojo pozornost do položaja v državi, kjer je bilo doslej vsako posredovanje s cerkvene strani v zapletenih političnih razmerah povsem neuspešno.

In tretjič, bil je apostolski nuncij v Pakistanu med leti 2011 in 2015, v deželi, ki ji Frančišek posveča posebno pozornost; na zadnjem konsistoriju je imenoval celo pakistanskega kardinala.

Peńa Parra torej zelo dobro pozna dva izmed scenarijev, ki se papežu zdijo zelo pomembni. Poleg tega je doktoriral s področja človekovih pravic, ki za papeža Frančiška prav tako predstavljajo pomembno vprašanje.

Dodajmo še to, da bo obisk papeža Frančiška na Irskem, kjer se bo udeležil svetovnega dne družin, verjetno njegovo prvo mednarodno potovanje, na katerem ga ne bo spremljal namestnik vatikanskega državnega tajništva.

Nekdanji namestnik, Giovanni Angelo Bécciu, je bil namreč imenovan za kardinala in je v letošnjem maju napredoval na položaj prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.