Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 09:23

AVDIO: Papež mladim: Ne preživite življenja na kavču!

Papež pozdravlja mlade
Foto © Vatican News

Konec tedna je v Vatikanu potekalo srečanje papeža Frančiška s 70 tisoč mladimi iz vse Italije. Sobotni večer je bil posvečen glasbi, pričevanjem in papeževemu pogovoru z udeleženci srečanja. Mlade so zanimale teme, kot so smisel življenja, pomen sanj ter življenjske in verske odločitve, kar je tudi osrednja tema škofovske sinode o mladih, ki bo med 3. in 28. oktobrom zasedala v Vatikanu. V nedeljo pa so se mladi udeležili svete maše na Trgu sv. Petra.

Številni mladi so na srečanje s papežem peš poromali v Rim, ali pa so romanja pripravili v svojih škofijah. Papež jih je v spontanem pogovoru spodbudil, naj sanjajo in svoje sanje v prihodnosti preobrazijo v resničnost. Ni namreč dovolj sveta lagodno opazovati s kavča, ali pa sanjati le blagostanje in se zadovoljiti s tem, kar si. »Zaradi takšnih sanj boš v umrl in tvoje življenje ne bo postalo nekaj velikega. To so sanje miru, nedejavnosti. Sanje, ki mlade uspavajo. Iz pogumnega mladega pa naredijo mladega na kavču«, je dejal papež in dodal, da gredo mladi brez sanj v pokoj pri dvajsetih letih.

»Mislim, da je to glavno sporočilo njegovega pontifikata mladim. On je prav dejal: ’Bodite romarji na poti do svojih sanj.’ Predvsem mladi moramo biti idealisti. In on je rekel: Imejte korajžo se postaviti v igro, tvegati in hoditi po poti do sanj in pa predvsem z ljubeznijo. Mislim, da je bil glavni cilj ljubezen, živeti pravo ljubezen, ne se bati in ne biti na kavču«, je za naš radio poudaril predstavnik mladih goriške škofije Peter Simon Leban.

Velike sanje pa po papeževih besedah potrebujejo Boga, da ne bi postale slepilo.

Papež nagovarja mlade
Papež nagovarja mlade

Sicer pa je mladim spregovoril tudi o pravi ljubezni, ki zori vse življenje. Mož in žena, ki gresta skupaj naprej, sta po njegovih besedah podoba Boga. »Ljubezen ne dopušča polovičarstva: ali vse ali nič. In zato, da bi ljubezen rasla, se je potrebno izogibati izgovorom. Ljubezen mora biti iskrena, odprta, pogumna«, je zatrdil Frančišek in mlade povabil, naj pričujejo s svojim življenjem, izstopijo iz sebe in gredo naproti drugim, saj bo samo tako Cerkev privlačna za današnje ljudi.

Sveti oče pa je mlade tudi povabil, naj ne postanejo pesimisti in pri tem navedel stavek papeža Janeza XXIII.: »Nikoli nisem slišal za pesimista, ki bi sklenil kaj dobrega

»Večkrat smo ga ponovili. Zahteval je od nas, da smo ga ponovili dvakrat ali trikrat, da bi to prišlo v našo zavest. Mislim, da trenutno okolje, ekonomska kriza, sta precej uničila sanje. Mladi so se v trenutni stiski odpovedali velikim idealom in papež se tega dobro zaveda. Večkrat nam je rekel, da moramo gledati na svet, na naše življenje z optimizmom in pa s tisto ljubeznijo, ki smo jo deležni od Boga«, je še dejal Leban.

Množica 70 tisoč mladih
Množica 70 tisoč mladih

Mladi s papežem na odru Circa Massima
Mladi s papežem na odru Circa Massima

Ne spreglejte: