Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:52

Italijanska mladina se bo srečala s papežem

Papež z mladimi
Foto © Vatican insider

Več kot 70 tisoč mladih iz Italije se bo nocoj srečalo s papežem. Dogodek, ki je priprava na oktobrsko sinodo o mladih, bo potekal na rimskem antičnem stadionu Circo Massimo. Zaznamovan bo z vprašanji mladih in papeževimi odgovori, po koncertu pa bo 19 rimskih cerkva odprtih vso noč za spoved, češčenje in meditacije. Jutri se bodo na trgu sv. Petra v Vatikanu udeležili svete maše, ki jo bo daroval predsednik italijanske škofovske konference, papež jih bo pozdravil pri opoldanskem nagovoru. Približno 40 tisoč mladih je na srečanje v Rim peš poromali iz svojih škofij.

Vodja mladinske pastorale pri italijanski škofovski konferenci Michele Falabretti je na predstavitvi dogodka dejal, da tako imenovane generacije svetovnih dnevov mladih ni več. Danes je mladim treba pojasnjevati, kaj je svetovni dan mladih, srečanje okoli papeža in križa ni več avtomatska izkušnja. Mladi so nekje drugje, oddaljeni. Zato se na področju mladinske pastorale pojavlja določena depresija. Kot je dejal Falabretti, si je treba izmisliti nove načine, da v današnjem času Evangelij vnesejo med mlade. Zato so organizirali peš romanje iz škofij proti Rimu. Udeleženci so ob tem prehodili poti in obiskali kraje, povezane z ljudsko pobožnostjo, in druge zgodovinsko pomembne kraje. Hkrati so se navezali na aktualne dogodke. Z njimi so namreč romali tudi migranti.

»Hoja je povezana z delom, z opravilom. Namesto da bi v središče postavili neko temo in o njej razpravljali, smo mlade in migrante povabili na pot. Integracija ni razmišljanje o tej temi, ampak jo je treba živeti,« je za Vatican News povedal Falabretti. Predsednik italijanske škofovske konference, kardinal Gualtiero Bassetti, je romanje komentiral z besedami, da je celoten polotok preplavila miroljubna vojska več deset tisoč mladih iz 195-ih od 226 italijanskih škofij. Med novinarsko konferenco pa je z grenkobo ugotavljal, da je Italija vse manj država za mlade. Časi se vračajo: stari starši današnjih mladih so za delom odhajali v tujino, sledila je generacija blagostanja, ki je zaznamovala njihove starše, danes pa mladi delajo to, kar so njihovi dedki in babice – delo iščejo v tujini. Po besedah kardinala Bassettija mladina danes želi biti priznana, tega priznanja pa jim nismo sposobni dati. Veliko mladih ostaja v kotu in čaka na svoj trenutek, ki morda ne bo prišel. Potreben je dialog in prav papež ga vzpostavlja, je še menil.

Ne spreglejte: