Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:11

Argentinski senat zavrnil liberalizacijo splava

Argentinska zastava
Foto © Wikipedia

Argentinski senat je zavrnil zakon, ki bi dovoljeval splav do 14 tedna nosečnosti. To pomeni, da se o tem zakonu ne sme razpravljati najmanj eno leto, vendar pa skupine, ki podpirajo splav, že iščejo druge načine, da bi to določilo obšle. Njihova agresivnost se je pokazala že pred glasovanjem, ko so grozili z zažiganjem cerkva, tako da je morala vlada poskrbeti za zaščito cerkvenih stavb. Kot poroča portal Crux, je policija med drugim zavarovala stolnico v Buenos Airesu, kjer je papež Frančišek običajno maševal, ko je bil nadškof v tem mestu, in številne druge zgodovinske cerkve v bližini kongresa.

Argentinski spodnji dom parlamenta je zakon po trimesečni razpravi sprejel 14. junija. V senatu ga je zdaj zavrnilo 38 senatorjev, 31 jih je bilo za. Razprava je bila maratonska, 16-urna, medtem pa so pred kongresom potekali shodi za in proti zakonu, ki jih je policija držala narazen. S slik na družbenih omrežjih je razvidno, kako so v desettisočglavi množici na eni strani prevladovali transparenti z versko obarvanimi sporočili, na drugi pa proti-cerkveni slogani.

V Buenos Airesu se je konec tedna na shodu za življenje zbralo več kot 650 tisoč ljudi, proteste proti splavu so v nedeljo pripravili tudi v več kot 100 argentinskih mestih.

V času razprave v senatu je kardinal Mario Poli, ki je nasledil papeža Frančiška v nadškofiji Buenos Aires, daroval mašo v stolnici. Kot je poudaril v nagovoru, so več mesecev lahko poslušali argumente za in proti zakonu, edini, ki niso imeli priložnosti, da bi se oglasili, pa so človeška bitja, ki se borijo, da bi se rodila. Varovanje življenja je humanitarna skrb, je prva človekova pravica in prva dolžnost države, je dejal in dodal, da prvič v argentinski zgodovini poskušajo uzakoniti uboj človeškega bitja s strani drugega človeškega bitja.

Tako kot v večini latinskoameriških držav je tudi v Argentini splav prepovedan. Dovoljen je le v primeru posilstva ali ko je ogroženo življenje matere.

Zagovorniki liberalizacije splava so v času razprave na dan prišli z veliko zavajanji in lažmi. Tako je na primer minister za zdravje splav predstavljal kot nujnost, češ da je nelegalno opravljen splav glavni vzrok za smrti nosečnic.

A je njegovo lastno ministrstvo objavilo, da je leta 2016 sedemkrat več žensk umrlo ob porodu kot zaradi nezakonitega ali zakonitega splava. Ministrovo napačno informacijo pa so seveda pograbile druge organizacije, ki v Argentini financirajo skupine, ki podpirajo splav, med drugim Amnesty International in mednarodna zveza Planned Parenthood.

Ne spreglejte: