Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:07

Komisija Pravičnost in mir pri SŠK opozarja na pravico do svobode izražanja

Komisija Pravičnost in mir
Foto © ARO

Komisija za Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je opozorila na nedopustnost pogroma, ki ga Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, uprizarja proti novinarju dr. Jožetu Možini in zgodovinarju dr. Jožetu Dežmanu. V Komisiji opozarjajo, da je takšno izvajanje političnega pritiska na vodstvo javne RTV, ki bi morala biti v službi obveščenosti vseh državljanov in resnice, nedopustno in postaja zaskrbljujoče.

Med temeljne dolžnosti kristjana spada tudi podpora vsakomur, ki ga napadajo zaradi njegovega zavzemanja za resnico in pravico. Pri tem Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci opozarja, da so zagovarjanje in obramba vsakega zločina ter teptanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin pravno nedopustni in nemoralni; so moralno sodelovanje pri zločinu.

Prav tako so nedopustni in nemoralni pritiski na vodstvo javne RTV, ki bi zaradi svojega mesta in funkcije morala biti ideološko nevtralna oziroma nepristranska, pluralna in odprta vsem ter zavezana strokovnosti in resnici, pojasnjuje Komisija Pravičnost in mir

Samostojna in demokratična država Slovenija ni zgrajena na komunistični ideologiji in revolucionarnem nasilju, kakor je bila Socialistična federativna republika Jugoslavija, ki je svojo utemeljujočo revolucijsko ideologijo branila z nenehnim in sistematičnim teptanjem človekovih pravic ter preganjanjem in diskriminacijo drugače mislečih. Republika Slovenija je utemeljena na demokraciji in spoštovanju človekovih pravic ter temeljnih svoboščin, med katerimi je kot ena izmed najosnovnejših tudi svoboda govora in izražanja idej.

Zato omenjeni poskusi ZZB NOB niso samo nedopusten anahronizem, ampak predstavljajo napad na temelje naše demokratične ustavne ureditve. Komisija Pravičnost in mir jih odločno zavrača in pričakuje, da bo enako storila vsa slovenska demokratična javnost.

Ne spreglejte: