Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 13:29

Pravnik Avbelj: LPP krši ustavo

Z javnega podjetja LPP nam še vedno niso navedli razlogov za odstranitev oglasa Zavoda Živim, ki spodbuja veselje do življenja in nudi oporo mamicam v stiski. Omenjeni zavod je oglas naročil preko oglaševalske agencije SMS Marketing, ta pa ima za oglaševanje na avtobusih sklenjeno pogodbo z Mediabusom, hčerinskim podjetjem Ljubljanskega potniškega prometa. Oglas je LPP odstranil na lastno pest, kar je za naš radio tudi potrdil. S tem LPP po besedah profesorja za evropsko pravo dr. Mateja Avblja krši ustavo.


Škofje se bodo srečali z žrtvami zlorab

Komisija, ki pripravlja februarsko srečanje vseh predsednikov škofovskih konferenc na temo spolnih zlorab nadaljuje priprave na ta pomemben dogodek. Vse udeležence omenjenega srečanja je povabila, naj se v svojih krajevnih Cerkvah osebno srečajo z žrtvami zlorab, da bodo resnično razumeli trpljenje, ki so ga le te preživele.


AVDIO: Za začetek ponovljenega sojenja Noviču pričali svojci žrtve in obdolženega

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je začelo ponovljeno sojenje Milku Noviču, ki mu tožilstvo očita umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Na prvem sojenju je bil spoznan za krivega in obsojen na 25 let zapora, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Danes so pričali svojci Jamnika in Noviča.


Poslanica za svetovni dan miru o grehih in krepostih politikov

V Vatikanu so danes predstavili papeževo poslanico za svetovni dan miru, ki tokrat govori o dobri politiki. Papež pa se v njej dotika tudi vprašanja korupcije, prilastitve skupnega dobrega, zlorabe ljudi za svoje interese, nezakonitega bogatenja, rasizma in drugih grehov, povezanih s politiko.


Koga moti spodbujanje veselja do življenja?

V teh dneh je v medijih odjeknila novica, da je Ljubljanski potniški promet z mestnega avtobusa odstranil oglas, ki spodbuja k veselju do življenja, naročil pa ga je Zavod Živim. Zanimalo nas je, kdo lahko vpliva na takšno odločitev in zakaj je do nje prišlo.


VIDEO: Papež praznuje 82 let

Papež Frančišek danes praznuje 82. rojstni dan. Na programu nima posebnega praznovanja, dopoldne je imel, kot običajno ob ponedeljkih, več avdienc. Čestitke za njegov rojstni dan pa prihajajo z vsega sveta.


Papež o veselju, ki ga prinaša Novorojeni

Tretja adventna nedelja ima v Vatikanu poseben pridih, saj otroci italijanske prestolnice prinesejo na Trg sv. Petra kipce majhnega Jezusa, da bi jih papež blagoslovil. Tudi božja beseda prekipeva v veselju, ker je Gospodov prihod blizu, na kar opozarjajo prerok Sofoníja, apostol Pavel in Janez Krstnik. Vse to je zaznamovalo papežev nagovor pred molitvijo angelovega čaščenja. Po njej je blagoslovil že omenjene kipce in tudi otrokom namenil nekaj besed o tem, kaj je pravo veselje.


378 pozabljenih konfliktov, ZDA največji prodajalec orožja

Na svetu je skoraj 380 pozabljenih konfliktov, je v najnovejšem poročilu opozorila Italijanska karitas. Mednarodnih mirovnih misij je vse manj, stroški za vojsko in oboroževanje pa iz leta v leto rastejo. Proizvodnja orožja je lani dosegla vrtoglavih 1700 milijard dolarjev. ZDA ostajajo največji prodajalec orožja, sledi jim Rusija, ki je na drugem mestu prehitela Veliko Britanijo.


Posvet o sovražnem govoru

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači priredil posvet o svobodi govora in sovražnem govoru. Kot pravi, je svoboda govora temeljna demokratična pravica, vrednostni steber demokracije. Toda ustavna vrednota je tudi prepoved sleherne oblike sovražnosti, tudi sovražnega govora. Kje je meja, pa so razmišljali številni ugledni vabljeni razpravljalci.


Pell spoznan za krivega spolnih zlorab

Avstralsko sodišče je kardinala Georgea Pella spoznalo za krivega spolnih zlorab dveh dečkov leta 1996. Sodni proces, ki se je začel v začetku novembra, je bil na željo tožilstva zaprt za javnost. Razsodba proti Pellu naj bi bila razglašena februarja 2019.


Novejše novice | Starejše novice