Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 23:08

Spokorno bogoslužje: Spolna zloraba je eno največjih ponižanj človeka

Pred sklepom srečanja o zaščiti otrok in mladoletnih v Vatikanu so v soboto zvečer pripravili spokorno bogoslužje, med katerim je pričevala ena od žrtev spolnih zlorab. Papež pa je uvodoma molil, naj jim Bog usmiljenja podeli milost govoriti resnico in modrost, da bi razumeli, kjer so pogrešili.


Obhajamo obletnico najdenja bl. Alojzija Grozdeta

Na današnji dan, 23. februarja, mineva 76 let od najdenja trupla blaženega mučenca Alojzija Grozdeta v dolini Vejeršce pod gradom na Mirni. V čast blaženemu bo ob 18. uri v farni cerkvi na Mirni sveta maša. V nedeljo novomeška škofija vabi na prvi pohod po poti blaženega Alojzija Grozdeta in mučencev Mirnske doline.


Papež po drugem dnevu srečanja o zlorabah: Cerkev kot žena in mati

Papež Frančišek je po drugem dnevu srečanja o zlorabah in po predavanju tajnice urada za laike, družino in življenje dr. Linde Ghisoni, nagovoril zbrane v sinodalni dvorani. Poudaril je, da je preko njenih besed spregovorila sama Cerkev.


Papež: Ljudje od nas pričakujejo konkretne ukrepe

Verjeli mi niso niti starši, niti cerkveni predstavniki. Zakaj mi tudi Bog ni pomagal? S temi besedami ene od žrtev spolne zlorabe so v sinodalni dvorani v Vatikanu dopoldne začeli srečanje predsednikov škofovskih konferenc z vsega sveta in predstavnikov redovnih ustanov. Po uvodni molitvi je zbrane nagovoril papež Frančišek. Povabil jih je, da bi se v poslušnosti pustili voditi Svetemu Duhu ter tako prisluhnili kriku malih, ki zahtevajo pravičnost.


AVDIO: Zapleti zaradi frekvenc na območju meje z Italijo prizadeli tudi Radio Ognjišče

Naša država razmišlja o tožbah proti Italiji. Pritisniti želi na radijske postaje pri zahodnih sosedih, ki s svojim oddajanjem motijo frekvence slovenskih radijskih postaj. Na ministrstvu za javno upravo se zavedajo, da gre za skrajen korak, a pojasnjujejo, da vsi dozdajšnji ukrepi niso zalegli. Vseeno upajo, bo prišlo do kakšnega sestanka, ki bo prinesel ustrezno rešitev. Kot dodajajo, brez spoštovanja mednarodnih sporazumov, ki urejajo to področje, ne gre.


Papež: Smo berači ljubezni

Četudi nas morda naši starši niso ljubili, četudi bi se vse naše zemeljske ljubezni razblinile, je tu vedno ljubezen Boga Očeta. To je pri splošni avdienci spomnil papež Frančišek, ki nadaljuje kateheze o očenašu.


Zlorabe: Dovolj.je

Dva dni pred začetkom srečanja vseh predsednikov škofovskih konferenc s papežem Frančiškom na temo zaščite mladoletnih v Cerkvi je bila ustanovljena civilna iniciativa Dovolj.je. Duhovniki, laiki, pravnik in terapevti želijo stopiti naproti žrtvam spolnih zlorab, jih zaščititi ter preprečiti nadaljnje zlorabe.


Zlorabe: Organizacijski odbor se bo srečal z združenji žrtev

Dolžnost, odgovornost in transparentnost. Na te tri besede se bodo predsedniki škofovskih konferenc osredotočili, ko bodo od četrtka do nedelje v Vatikanu razpravljali na temo spolnih zlorab in predvsem o zagotavljanju varnega okolja v Cerkvi za mladoletne. Iz Slovenije se bo srečanja udeležil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.


Noben škof, čeprav vpliven, ni nad zakonom Cerkve

Papež Frančišek je v soboto iz duhovniškega stanu razrešil nekdanjega washingtonskega nadškofa in kardinala Theodorja McCarricka. Spoznan je bil za krivega spolne zlorabe mladoletnih in mlajših odraslih ter zlorabe vodilnega položaja ter zakramenta svete spovedi, zaradi česar je deležen najvišje kazni, ki jo cerkveno pravo predvideva za duhovnika. Kardinalski naziv je izgubil že julija lani. 88-letni McCarrick je najvišji cerkveni dostojanstvenik v sodobnem času, ki je zaradi svojih dejanj razrešen iz duhovniškega stanu.


Papež Frančišek: Trudimo se biti blizu ubogim, žalostnim in lačnim

Od četrtka do prihodnje nedelje bo v Vatikanu srečanje predsednikov vseh škofovskih konferenc na temo zaščite mladoletnih v Cerkvi. Papež Frančišek je ob molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu vse povabil, da naj z molitvijo podpremo ta dogodek. Ob tem je dodal, da se želi s tem dejanjem pastoralne odgovornosti odzvati na velik izziv današnjega časa. V prvem delu opoldanskega nagovora pa je Sveti oče približal smisel Jezusovih blagrov, ki jih je zapisal evangelist Luka in je njihov pomen mogoče odkriti samo z lučjo vere.


Novejše novice | Starejše novice