Ljubljana, nedelja, 26. maj 2019, 11:21

Miša Pušenjak: Letošnje vreme nas zopet uči razmišljati, ne pa jamrati

Miša Pušenjak
Foto © Rok Mihevc

"Čeprav se ti zdi, da moraš zvečer obleči jopo, še ne pomeni, da tudi paradižnik zebe. Zato naj rastlinjaki ostanejo tudi ponoči odprti."

Letošnje vreme prinaša številne zagate in posledično veliko vprašanj ostaja neodgovorjenih. Zato je bila naša gostja tokratne Svetovalnice Miša Pušenjak, specialistka za pridelavo vrtnin in okrasnih rastlin s KGZS Maribor.

Čeprav se zdi, da je letošnje vreme »čudno«, Pušenjakova pravi, da gre za običajno vreme izpred 20 let, ki pa ga mi nismo več vajeni, saj so se razmere v tem času precej spremenile. »Kar se spet lahko naučimo je to, da vreme nikoli ne bo normalno, saj Slovenija leži na območju, kjer se vremena mešajo.« Želi si tudi, da bi se Slovenci naučili razmišljati in se prilagajati, ne pa jamrati. »Tako se bomo letos spet najedli solate, endivije, na plodovke pa lahko kar pozabimo. Drugo leto bo pa spet lahko drugače.« Torej, prilagajanje.

Suša vzame četrtino pridelka, vlaga pa tri četrtine

»Vodo vedno lahko dodajamo, s čimer imamo sicer več dela, vzeti pa je ne moremo stran. Letošnje leto je specifično, tudi takrat, ko so višje temperature, je visoka zračna vlaga, ki dela težave tam, kjer jih sicer ne bi bilo.« Kvalitetne sadike in posledično pridelke imajo letos tisti, ki imajo vrt na sončni in prevetreni legi, pojasnjuje Pušenjakova. »Težave pa so tam, kjer so bile doma vzgojene sadike ali nekvalitetne iz trgovine. Nekatere sadike v maju so bile že polmetrske in so imele že preveliko maso.«

Prilagajanje!

Nekateri vrtičkarji se že pritožujejo, da so paradižniki čez noč počrneli, zato naša sogovornica opozarja, naj bodo pozorni na temperature 25 stopinj Celzija in višjo zračno vlago in dolgo moker list. »Za to ne rabiš biti meteorolog, ne agronom, da veš, da so to razmere, pri katerih se razvijejo bolezni. Rastlinam pomagamo s škropljenjem, pa ne enkrat mesečno, ampak tedensko in ne s fungicidi. Tudi v trgovinah se da dobiti naravne pripravke, alge, aminokisline in delujmo preventivno. Lahko pripravimo tudi čaje iz cvetov ognjiča, regrata...Škropimo pozno zvečer, po sončnem zahodu.« Še enkrat pa je poudarila, da so najboljša preventiva spomladanski temelji.

Kaj pa proti polžem?

»Čarobne paličice pri polžih nimam, svetujem pa: pobiranje, race tekačice in raznorazne ovire – kremenčev pesek, praprot ali bakrene pocinkane plošče – če le nimate ponoči posebnih obiskov. Lahko nastavimo vabe (koruzni zdrob, lubenica), da nam jih ni treba pobirati po celem vrtu.«


Oddajo je pripravil in vodil Robert Božič.

 

Ne spreglejte: