Ljubljana, sobota, 23. marec 2019, 05:37

Tudi v času dopustov naj bodo zdravila na dosegu rok

Zdravila ob povišanem krvnem tlaku.
Foto © splet

"Pretečena zdravila ne vržemo v školjko in jih ne sežgemo, ampak odvržemo med posebne odpadke."

V poletnem času radi izkoristimo dopust in priprava vključuje tudi pakiranje potrebščin, kjer se znajdejo tudi zdravila. Kaj vzeti s seboj, je odvisno od tega, kam gremo, za koliko časa… Prav o tem je v Svetovalnici svetoval Bojan Madjar iz Lekarniške zbornice.

Bojan Madjar je uvodoma svetoval, naj bodo v vsakem primeru v naši nabirki zdravila zoper vročino in bolečine, za lajšanje opeklin, zaščitna sredstva proti opeklinam in alergijam. »Na dopustu so pogoste tudi želodčne težave, zgaga, zaprtje. Če pa jemljemo določena kronična zdravila zaradi sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlaka, seveda ne pozabimo na ta zdravila, ki jih moramo redno jemati.«

Vedno na dosegu rok

Zdravila spravimo v manjšo torbico, ki bo vedno pri roki, da jo imamo možnost vedno vzeti s seboj, posebej če smo na letalu ali avtobusu, pravi naš sogovornik. »Visoke temperature v avtobusu ali avtu lahko škodijo zdravilu in se njihova kakovost lahko bistveno spremeni. Zdravila shranjujemo pri sobni temperaturi, meja čez 30 stopinj Celzija, pa že predstavlja določeno tveganje, saj lahko pride do razkroja učinkovin. Posebej pazimo na tista, ki jih moramo hraniti na hladnem, večinoma gre za biološka zdravila (inzulin)."

Škatlice pomembne zaradi mednarodnega imena

Svoj pomen imajo tudi škatlice, v katerih so zdravila, ki jih med drugim ščitijo pred svetlobo; določena so namreč občutljiva na izpostavljanje sončni svetlobe. Na škatlicah so tudi navodila za uporabo, tako da lahko vedno preverimo kakšna težava je nastala, kakšne so informacije in mednarodno ime zdravila. »To je zelo pomembno, saj imajo lahko že sosednje države drugačna imena istih zdravil.«

Pretečena zdravila niso za v školjko

Proizvajalec zdravila zagotavlja, da bo njegova kakovost ohranjena, če je bilo primerno hranjeno. Ko je presežen rok uporabe, pa tega zagotovila ni. »Pri zdravilih je tveganje večje kot pri živilih, zato jih ne uporabljamo, ko preteče rok uporabe. Ta pa ni samo do izteka, ampak se pri določenih zdravilih začne pri odprtju embalaže, npr. sirupa ali kapljic za oči.« Ko preteče rok uporabe ali dvomimo o kakovosti zdravila, te odvržemo med posebne odpadke (odpadna zdravila). Nikakor pa jih ne vržemo v straniščno školjko ali jih sežgemo, opozarja Madjar.


Oddajo je pripravila in vodila Tanja Dominko.

Ne spreglejte: