Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ušaj Šikovec in Čakš o umiku NSi in nadaljnjih korakih

| 17.07.2018, 13:10

Po košarici Marjanu Šarcu s strani NSi, se tako postavlja vprašanje, kdo bo sestavil novo vlado. Za komentar smo vprašali odvetnico Lucijo Šikovec Ušaj, ki je dejala, da bodo na levici storili vse, da te priložnosti ne dobi Janez Janša. Odločitev NSi o umiku iz pogovorov o koaliciji pa je za Radio Ognjišče pozdravil urednik portala Domovina.je Rok Čakš.

Odvetnica Lucija Ušaj Šikovec je uvodoma dejala, da je sestavljanje koalicije pod vodstvom Šarca neokusno že od vsega začetka. »Sploh me je motilo, da je NSi dajala vtis, da je pripravljena vstopiti v to koalicijo, ki je bila očitno predvidena že pred volitvami,« je dejala. Prav nič je ne preseneča, da so stranke, ki so prišle v parlament z retoriko izključevanja nadaljevale tudi po volitvah. »Volivci so dali jasno vedeti, koga želijo za predsednika vlade in katero stranko želijo imeti na oblasti. Tako, da me je ta zahteva očitno krogov, ki so v ozadju teh političnih lutk, ki so se porazdelile po različnih strankah, verjetno posledica ugotovitev komisij v državnem zboru, ko je bila SDS v opoziciji. Sedaj bi namreč tisto, kar so ugotovili v preiskovalnih komisijam DZ v primeru, da bi prevzeli vlado tudi izpeljali do konca, torej zahtevali tudi ustrezno ravnanje organov pregona,« je ocenila.

Po besedah Čakša je odločitev Nove Slovenije za umik iz koalicijskih pogajanj s petimi strankami levo od sredine presenetila le nepoznavalce, oziroma bežne spremljevalce domače politike. »Ti vzroke zanjo najbrž vidijo v ideologiji, a v resnici so ob propadu koalicije 5+1 ideološke narave zgolj izbruhi največjega veselja in največje žalosti. Skupno obema reakcijama je, da ne prihajata od volivcev NSi, ki, kot kaže tudi naša anketa, ostajajo trezno zadovoljni,« je zapisal Čakš in dodal, da je z ideološko neobremenjenega vidika na slovensko politično realnost umik NSi iz pogajanj za koalicijo s petimi strankami, ki prihajajo levo od sredine, najbolj logična poteza. »Ne samo zaradi vsebinskih razhajanj, ki morda s trojčkom leve sredine (LMŠ-SMC-SAB) niso nepremostljiva (s SD pač), temveč predvsem zaradi tega, ker je iz okoliščin jasno, da vlada šestih po moči praktično izenačenih strank pod vodstvom neizkušenega premiera enostavno nima prihodnosti. Še posebej zaradi povsem podrtih odnosov med ostalimi partnerji, ki vključujejo dva bivša predsednika vlade, enega, ki si to močno želi postati ter večnega upokojenskega ministra, ki po raznih vladah že 14 let v glavnem dela zgago,« poudarja Čakš.

In kako naprej? Šikovec Ušajeva in Čakš ocenjujeta, da bo glavno vlogo igrala Levica.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.