Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Piknik (foto: Rok Mihevc)
Piknik

Čas piknikov: Če se čevapčič skrči, so v njem nadomestki mesa in voda

| 16.07.2018, 09:56 Rok Mihevc

Poletje je priložnost za piknike, ki je za mnoge priljubljena dejavnost konec tedna, zato smo v Svetovalnico povabili strokovnjaka na tem področju, Nika Peneziča iz podjetja Ave.

3 sekunde nad žarom

V zadnjem času se pojavlja kar nekaj različnih vrst žarov, a najbolj klasični na oglje je še vedno najbolj priljubljen. »Za večje količine so najbolj priročni in najhitrejši žari na plin in elektriko, ko je najlažje vzdrževati primerno temperaturo,« je pojasnil Niko Penezič. In kako vemo, kdaj je pri žaru na oglje primerna temperatura? »Če lahko 10 cm nad žarom roko držimo manj kot tri sekunde. Če dlje, temperatura še ni prava.«

»Zmatrano« meso zaradi zmrzovanja

Najkvalitetnejše meso je slovenskega izvora, ki ga zagotavljajo lokalni mesarji. »Je vedno označeno z deklaracijo na prodajnem mestu. Če pa je pakirno, je na njem označeno poreklo. S tem podpiramo lokalno živinorejo in ker vmes ni zamrzovanja in skladiščenja, imamo tako lahko zelo kvalitetno meso.« Večkratno zmrzovanje je namreč škodljivo za kakovost, saj popokajo celične pore, s tem pa mesni sok izgubi na kvaliteti in svežini, ne ohrani se sočnost, meso pride »zmatrano« in dokaj neokusno.«

Žar na oglje je še vedno najbolj priljubljeno med mojstri žara
Žar na oglje je še vedno najbolj priljubljeno med mojstri žara © Rok Mihevc
Namesto »popra, česna in soli« med in brusnice

Svinjina je še vedno na prvem mestu peke na žaru, čeprav je v zadnjem času vse bolj priljubljeno tudi goveje meso. »Ljudje so ugotovili, da to ni samo za juho, ampak je lahko zelo dobro, če je pravilno uležano in pripravljeno na žaru,« je povedal naš sogovornik in spodbudil tudi k eksperimentiranju pri pripravi vseh vrst mesa. »Klasiko »poper, česen, sol« izpodrivajo različne »barbecue« omake, med, brusnice in podobno. Začimbe so najboljše z domačega vrta, da pride do izraza pravi okus, priporočeno je tudi, da je meso malenkostno bolj mastno.

V povprečju se vsako meso speče v 4-6 minutah, če je seveda primerna temperatura. »Priporočljivo je, da je pri čevapčičih in vratovini meso na sredini rahlo rozasto, s tem pridobimo pravi okus žara in mehko meso, ki se ga lažje poje. Piščanca pečemo malo dlje, ker so kosti, da zagotovimo zdravo meso.« Spečeno meso zdrži še 2-3 dni.

Se vaš čevapčič skrči?

Slovenci še vedno prisegamo na čevapčiče, to je številka ena pri pripravi žara. Jih je več vrst, najbolj značilni pa so še vedno iz mešanega mesa – svinjina in govedina z dodatkom začimb. »Če vidimo, da se čevapčič skrči, pomeni, da so lahko notri dodani razni nadomestki mesa, npr. soje, jajca, ali pa je velik delež maščobe ali vode. Določeni žal strmijo k temu, da bi bil zaslužek večji, da pridobijo na teži, ampak to je na kratki rok.« Zato Penezič spodbuja, da raje odštejemo kak evro več, pa bomo imeli kvalitetnejše meso. Takšno bo tudi v hladilniku zdržalo 5-6 dni.

Piknik
Piknik © Rok Mihevc
V posnetku oddaje prisluhnite tudi vprašanjem poslušalcev o tem, kako se pravilno pripravi uležana govedina za žar, kako so sestavljeni medaljoni za žar, kako je s hrenovkami in kako najpravilneje poskrbimo za meso, ko pečemo na prostem.


Oddajo je pripravila in vodila Tanja Dominko.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...