Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Zakon, ljubezen, odnos (foto: Pixabay)
Zakon, ljubezen, odnos

Ali se res prepirava zaradi denarja, spolnosti, vzgoje...?

| 13.07.2018, 07:46 Rok Mihevc

Medsebojnim odnosom posvečamo vse več pozornosti, tako v medijih kot v zasebnem življenju. Vedno bolj je v našo zavest zasidrano prepričanje, da za odnos danes ni več dovolj zgolj to, da se imata dva rada, da se poročita in imata otroke.

Dober odnos je potrebno graditi in včasih zanj tudi pošteno delati. Pomoč in podporo parom nudijo različne zakonske skupine, pred nekaj leti pa je tudi v Sloveniji zaživel tečaj Ljubezen in spoštovanje, ki sta ga oblikovala Američana, zakonca Eggerichs. O tem, komu je tečaj namenjen in kako poteka, sem se pogovarjal z enim od voditeljskih parov. Luka in Mirjam Mavrič sta poročena 11 let, imata tri otroke, tečaje pa vodita dve leti.

Ustanovitelja organizacije Ljubezen in spoštovanje zakonca Eggerichs iz ZDA sta Slovenijo obiskala dvakrat. Kako sta izvedela zanju?

Emerson in Sarah Eggerichs sta bila prvič v Sloveniji maja 2013. Imela sta seminarje v Kopru, Lendavi, Murski Soboti, Velenju, Radovljici in Kočevju ter dva celodnevna seminarja v Mariboru in Ljubljani. Takrat se seminarja še nisva udeležila. Pred tremi leti pa sva od prijateljev izvedela za tečaj Ljubezen in spoštovanje. Želela sva nekaj narediti zase, za najin odnos in ker nisva hodila na nobeno zakonsko skupino, sva se udeležila tega tečaja, ki ima 8 srečanj. Tudi s terapevtskega vidika naju je zanimalo, kaj lahko par preko tega tečaja dobi, kakšna so nova spoznanja in kako pripomore k boljšemu odnosu. Čeprav nisva imela posebnih pričakovanj, naju je tečaj zelo presenetil. Voditelja Steve in Barbara Telzerow iz evangeličanske cerkve sta znala zelo konkretno in nevsiljivo predstaviti svetopisemska načela za življenje v zakonu. Tečaji so se torej začeli odvijati takoj po prvem obisku zakoncev Eggerichs. Letos sta bila ponovno v Sloveniji 24. in 25. marca, ko sta vodila dva seminarja, enega v Medvodah in drugega v Mariboru.

Kaj pa vaju je pritegnilo? Konec koncev je v Sloveniji že kar nekaj možnosti za sodelovanje v različnih zakonskih skupinah...

Najprej to, da je tečaj res odličen in lahko načela takoj uporabiš v odnosu. Videla sva, da imava vse, kar je potrebno, da ga lahko tudi sama izvajava. Ob tem se tudi midva vedno znova vračava k bistvu najinega odnosa. Ponavljanje tečaja nama ni dolgočasno, ker midva nikoli nisva ista in ker je vsaka skupina drugačna. Tečaje izvajava preprosto zato, ker jih lahko in ker imava veselje s tem, da drugim posredujeva svetopisemski pogled na zakon. V veliko veselje nama je, ko vidiva, da pari postavijo svoj zakon na nove temelje. Nekateri v odnosu na novo zaživijo. Vedno bolj ugotavljava, da več prejemava kot dajeva. To je tudi za naju poseben blagoslov in milost.

Ustanovitelja, zakonca Emerson in Sara, trdita, da je največja napaka, ki jo delamo v medsebojnih odnosih, nerazumevanje drug drugega. Zaradi različnega načina komunikacije se zamegli ali popolnoma umakne na stranski tir osnovna težava. Kako torej pravilno komunicirati, da ostanemo v odnosu?

Res je tu največ zapletov. A tečaj v nobenem smislu ni trening komunikacije. Emerson raje kot o komunikaciji govori o medsebojnem razumevanju. Razlika je v tem, da je za medsebojno razumevanje potrebno sprejeti dejstvo, da imata moški in ženska vsak svoj jezik ljubezni. Če se hočeta razumeti, morata nekaj vedeti o tem »jeziku srca«, ki ga govorita. Torej o tem, kaj je Bog vpisal v žensko in kaj v moško srce. Najprej se učimo poslušati drug drugega, razumeti zakonca in šele potem spregovoriti. Če me ne zanima, kje je »duša« mojega zakonca, je vsaka tehnika komunikacije zaman. Zakonci večkrat prehitro sklenejo, da se prepirajo zaradi denarja ali zaradi spolnosti ali zaradi vzgoje otrok. Dejstvo pa je, da se pod vsakim prepirom skriva vprašanje ljubezni in spoštovanja. Še tako velike težave lahko razrešiva skupaj, če ostaneva spoštljiva in ljubeča v pogovoru. Pomemben je način, kako se pogovarjava. Posebno v konfliktnih situacijah se mora žena naučiti, da možu ne odreče spoštovanja, mož pa se mora naučiti, kako je do nje lahko ljubeč. O tem govorimo na tečaju. Emerson tudi predstavi, kako lahko iz začaranega kroga (ko drug drugega nehote »dušimo«) pridemo ven v poživljajoči krog.

Mirjam in Luka Mavrič
Mirjam in Luka Mavrič © osebni arhiv

Besedi ljubezen in spoštovanje tako v raziskavah odnosov kot v Svetem pismu izstopata kot dve temeljni sestavini za uspešen zakon. Zakaj? Lahko to razložita?

Osnovna vrstica je iz pisma apostola Pavla Filipljanom, ki pravi: »Zato naj tudi vsak med vami tako ljubi svojo ženo kakor sebe, žena pa naj spoštuje moža.« (Ef 5,33). Zanimivo je, da ni zapisano, naj oba ljubita ali naj oba spoštujeta. Možu je rečeno, naj ljubi, ženi pa, naj spoštuje. Še druge vrstice so, ki razkrivajo to skrivnost. Zanimivo je, da znanost to povsem potrjuje. V neki raziskavi so 7.000 ljudi vprašali: »Ali se takrat, ko ste v konfliktu s svojim zakoncem ali s podobno pomembno osebo, počutite neljubljene ali nespoštovane?« Kar 83 % moških je odgovorilo, da se čutijo nespoštovane in kar 72 % odstotkov žensk je reklo, da se počutijo neljubljene. Še druge desetletne raziskave odnosov so potrdile, da so uspešni zakoni tisti, v katerih ne manjka ljubezni in spoštovanja.

Tečaj, o katerem govorimo, temelji na svetopisemskih modrostih. Ali lahko te starodavne misli pomagajo sodobnim parom in kako?

Vse teme so zelo življenjske, podprte so z ugotovitvami raziskav in, kar je najlepše, razkrivajo svetopisemske modrosti. Predstavljene so na ta način, da služijo kot orodje, ki zakoncem pomaga, da naredijo v svojem odnosu korak naprej. Tukaj ni dovolj prostora, da bi opisovala vse teme. Kogar zanima, najde več o tem na spletni strani ljubezeninspostovanje.si. Vse te vsebine so povezane v neko celoto in enovit program, ki dejansko pomaga zakoncem, da zaživijo drugače in zadihajo drug ob drugem. To ni terapevtski program, tudi ni nekaj, kar bi bilo rezervirano izključno za verne ljudi. Dovolj je pripravljenost, da želim nekaj spremeniti pri sebi, v svojem odnosu do zakonca.

Tečaj praviloma deluje v manjših skupinah. Koliko vas je in kako poteka delo?

Tečaj ima 6 lekcij. Na začetku je uvodno srečanje in na koncu zaključno srečanje, tako da je vsega skupaj 8 srečanj, ki se odvijajo na 14 dni. V skupini je običajno od 6 do 7 parov, tečaj pa vodi voditeljski par. Na vsakem srečanju si skupaj ogledamo dva prispevka, kjer dr. Emerson spregovori o določeni temi. Nato se v skupini pogovorimo o tem, kaj smo razumeli in kako nas to nagovarja. Vsak udeleženec ima svoj priročnik, v katerem so povzetki ogledanih prispevkov, zbrane ključne misli in na koncu še vprašanja za razmislek. Sledi pogovor v paru ter v skupini. V času med dvema srečanjema so zakonci vabljeni, da se večkrat spomnijo na ta načela in jih poskusijo spraviti v prakso. Šele to je tisto, kar prinese dejansko spremembo. Vsak par mora ta načela nekako prenesti v svoje vsakodnevne situacije, v svoj odnos, in preizkusiti, kako držijo.

Koliko je takih skupin po Sloveniji in kje so? Kako se jim pridružiti in pod kakšnih okriljem potekajo?

O tem, kdaj in kje se po Sloveniji trenutno odvijajo ti tečaji, se je najbolje pozanimati na Društvu Zaživi življenje. Voditeljski pari smo povezani s Steveom in Barbaro Telzerow, ki vodita Društvo Zaživi življenje. Onadva sta tudi uvedla tečaje pri nas. Vseh voditeljskih parov v Sloveniji je več kot 20, a niso vsi v vsakem času dejavni. Najini tečaji potekajo dvakrat na leto, v jesenskem in pomladnem času, dobivamo se v prostorih Pošte v Šmartnem pod Šmarno goro. Lepo je videti, da lahko skupaj stopimo kristjani iz različnih krščanskih skupnosti, vse pa nas povezuje ista želja, da bi zakoncem približali svetopisemski pogled na življenje v zakonski zvezi in jim razkrili, kakšna je Božja želja za zakon. Med seboj smo povezani predvsem v molitvi. Včasih se najde tudi kakšen par, ki se povsem samostojno poda v vodenje tečaja. S tem ni nič narobe. Je pa gotovo lažje, če si povezan še z drugimi, v katerih dobiš oporo.

Ljubezen, par
Ljubezen, par © Pixabay

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...