Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 12:07

Če veliko blebetaš, še ne pomeni, da moliš

Molitev, rožni venec, starejša ženska, foto © Rok Mihevc
Blaž Lesnik in p. Damjan Ristić
Foto © ARO

"Včasih slišim ljudi moliti s tako naglico, a mi nismo molitveni stroji."

O najpopolnejši molitvi smo govorili v julijski oddaji »Globine« s p. Damjanom Rističem. O molitvi, ki nas jo je naučil Jezus, da bomo v korist Bogu. Na novo smo osvetlili molitev »Oče naš«, ki jo zna vsak kristjan.

Jezus je učil kako dati miloščino, kako moliti in se postiti. »In kdor to dela pozunanjeno, je dobil svoje plačilo in se dobro počuti. Kdor pa res želi to delati iskreno, bo to delal globoko v sebi,« pravi Ristič, ki poudarja, da je molitev nekaj intimnega.

Molitev »Oče naš« je nabor Jezusovih naukov o molitvi. Je močna molitev in je izziv vsakemu, ki jo izreka. »Če na hitro molimo, ne zaznavamo kaj molimo in kaj zares pomenijo naše besede.« In potrebno je ločiti med molitvijo in molitvico. »Molitev je življenje samo, je način, kako sem iz Boga, za Boga in pred Bogom, je odgovor na moje bivanje. Molitvica pa je opravilo, ki ga naredim v smer molitve.«

Če veliko blebetaš, še ne pomeni, da moliš, pravi naš gost. »Vzemi si čas, bodi zavestno pred Bogom. Tudi Ignacij Lojolski predlaga, da molitev Oče naš upočasnimo, da ga molimo z dihom. Vsako besedo molim z vzdihom in izdihom. V tem času dihanja lahko razmišljamo poglobimo in to je eden izmed načinov, kako lahko okušamo vsako besedo.«

Pri molitvi ni nujno, da se poglobimo v vsako besedo, ker je to skoraj nemogoče. »Površna molitev je lahko poskus, da pridemo v globino. Nihče ni v globini in tam ždi. Ljudje se obremenjujejo s tem, pa je to korak v drugo skrajnost. Se ustaviti, se pogovarjati, skupaj moliti z drugimi, počasi. Včasih slišim molitev s tako naglico, a mi nismo molitveni stroji.« V nadaljevanju oddaje sta šla voditelj Blaž Lesnik in gost duhovnik p. Damjan Ristič posamično skozi vsako besedo molitve Oče naš. Prisluhnite posnetku!


Oddajo je pripravil in vodil Blaž Lesnik.

 

Ne spreglejte: