Alen SalihovićAlen Salihović

Najboljši krompir je kuhan

Radijski utrip | 09.07.2018, 12:24 Matjaž Merljak

Ste vedeli, da lahko pecilni prašek nadomestite s sodo bikarbono? Kako preprečiti, da bi potica in kruh med peko na vrhu popokala? Kakšen mladi krompir je najboljši - kuhan ali pečen? Naš brbončice bi rekle drugi, a sestra Nikolina je povedala, da prvi.

V oddaji Svetovalnica je povedala, da je najbolj okusen, hranilen in zdrav mladi krompir, če ga operemo in skuhamo (brez lupljenja). V olupku je namreč veliko koristnih snovi.

Poslušalki, ki je spraševala, kako zamesiti orehova jedca v testo za kruh, je dejala, da storimo po prvem vzhajanju kruha. Takrat jedrca vgnetemo v kruh in ga damo še enkrat vzhajat. Težko je zagotoviti enakomerno porazdeljenost. Če želimo imeti semena še na vrhu, potesemo z njimi in jih s kartico potlačimo, da se potisnejo v testo, da se ne potresajo s kruha.

Fižol za skrinjo očistimo in narežemo ter stresemo v vrelo vodo brez soli (malo sladkorja). Ko pride do vrenja, pomešamo in pobiramo na cedilo ter potresemo po prtu, da se ohladi. Nato ga naložimo v vrečke in damo v skrinjo. Ko ga bo želela porabiti, ga lahko da v vodo kar zmrznjenega.

Breskovo marmelado naredimo iz zrelih breskev, ki jih olupimo (prej potopimo v vročo vodo, da se lažje olupi), izkoščičimo, naložimo po plasteh (na 1 kg sadja dodamo 20 dag sladkorja) in nato damo kuhati. Po želji pomešamo s paličnim mešalnikom. Za ohranitev barve lahko dodamo malo limoninega soka.

Za orehov liker je treba nabrati 20 do 30 zelenih orehov, jih oprati in odcediti ter nato tanko narezati (naj si prej natakne rokavice), da v alkohol (15 dag sladkorja v 1/4 l vode, malo cimeta in pomarančna lupina) in se na soncu medi 2-3 tedne, nato precedimo.

Potica in kruh v pečici počita po dolžini, če je testo krepko in je premalo vzhajalo.

Zakaj jedi iz zelja ali ohrovta pogrenijo? Dobro je zelje popariti, pusti 3 minute in da na cedilo ter nato damo pražiti na čebulo ... Dodamo lahko tudi kumino - zrna ali zmleto.

Ali lahko soda bikarbona nadomesti pecilni prašek? Lahko, to je rahljalno sredstvo, še posebej pri krhkem testu in medenjakih. Uporabimo jo tudi za mehčanje jedi pri kuhanju.

Radijski utrip, Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...