Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 05:19

Nadškof Cvikl o spremembah v Sloveniji po sinodi

Ozračje v Sloveniji je polno pesimizma in naveličanosti. Brezvoljnost je v zraku. Mladi so prvi, ki to vsrkavajo, pravi mariborski nadškof Alojzij Cvikl, slovenski delegat na sinodi o mladih, ki je potekala od 3. do 28. oktobra. Zato meni, da Cerkev potrebuje nove binkošti, prenovitev.


Marko Juhant: Pri vzgoji so ključne delovne navade

V šolah večinoma še ni težav zaradi ocen ali širšega učnega uspeha, pojavljajo pa se že vzgojni zapleti, je v sobotni oddaji dejal Marko Juhant, specialni pedagog, ki ga na vsake dva meseca povabimo k pogovoru v oddaji »Za življenje, za danes in jutri«.


Danes je dan za nova spoznanja

Ustanova Hiša eksperimentov danes, 9. 11., organizira dogodek, ki so ga poimenovali HIŠPOT. Obrnili so se na posamezne lokale, knjigarne, frizerski salon, trgovine,… ki so se z veseljem odzvali njihovemu vabilu. Skupaj danes ustvarjajo prostor sproščenega dialoga, učenja na lastnih napakah in kritičnega razmišljanja.


Ljudje raje živimo v bolečini kot praznini

V oddaji »Za življenje« smo ob vprašanjih poslušalcev nadaljevali s temo preteklega meseca: izguba odnosa ali ljubljene osebe. Naš gost frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik pravi: Bog nas je ustvaril iz ljubezni in ta ljubezen nikoli ne ugasne.


Občine imajo premalo sredstev glede na naloge

Predstavniki občinskih združenj opozarjajo na podfinanciranost lokalne ravni, hkrati pa poudarjajo, da skupna zadolženost občin ni problematična. Sodelovanje na lokalni ravni ocenjujejo kot dobro, prav tako pa menijo, da so občine v splošnem uspešne pri izvajanju nalog, ki so v njihovi pristojnosti. O omenjenem so v oddaji Pogovor o spregovorili podpredsednik Skupnosti občin Slovenije dr. Ivan Žagar, vodja strokovne službe pri Združenju mestnih občin Slovenije dr. Miloš Senčur in predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj.


Film NAJVEČJI DAR od 15. novembra v vašem kinu

Juan Manuel Cotelo, režiser Marijine zemlje, se vrača z novim filmom – »Največji dar«. Zavod za pastoralno dejavnost Pridi.com, Infinito+1, Distribucija FIVIA in Radio Ognjišče vas vabimo na medijsko premiero tega filma, ki bo 15. novembra ob 20. uri v veliki dvorani ljubljanskega Koloseja. Veseli in ponosni smo, da bo za matično Španijo tokrat Slovenija prva država, kjer bo premiera tega filma.


Beseda »hvala« hrani odnos

Jesen je v polnem razmahu in hvaležni smo za lepoto tega letnega časa. Hvaležni, da je bila narava letos tako radodarna, saj so shrambe polne. Verjetno pa smo hvaležni še za marsikaj in o tem smo govorili v oddaji »Za življenje«, ko smo gostili duhovniškega zapornika Roberta Friškovca.


V Operi so v ospredju čustva

Tenorist Branko Robinšak, prvak SNG Opera in balet Ljubljana, je s prvo premiero v letošnji sezoni, s Hoffmannovimi pripovedkami v naslovni vlogi Hoffmanna, ki velja za eno najtežjih opernih partitur, ker vsebuje "konglomerat različnih stilov" in zahteva veliko koncentracije, slavil 35 let plodne in uspešne kariere na opernih odrih. Ob jubileju smo ga povabili k pogovoru za Petkov večer.


Kako živeti, da se ljubezen, ki je v nas, lahko sprosti?

V življenju dobivamo rane, večinoma površinske, nekatere pa so tudi globoke, ki skelijo leta in leta, zadevajo nas tudi različni udarci, ki sprva ne kažejo zunanjih posledic, bolijo pa lahko dolgo. O psihološkem doživljanju sebe in sveta smo govorili z direktorjem Združenja bonding psihoterapevtov Slovenije - dr. Bogdanom Polajnerjem, univ. dipl. psihologom.


Granda: Če bi na vseh moriščih množično gorele sveče, bi bila Slovenija en sam kres

V oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« smo gostili profesorja dr. Staneta Grando. Z njim smo se pogovarjali ali bi morali ob dnevu spomina sveče prižgati tudi na grobiščih, komentiral je dogajanje v vladni koaliciji, slabo socialno sliko države, predvsem upokojencev, ob sklepu pa je nekaj besed namenil še bližajočim se lokalnim volitvam.


Novejše novice | Starejše novice