Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:51

Papež Frančišek: Vera v Jezusa naj bo naša hrana

Angelus, papež Frančišek
Foto © Radio Vatikan/Reuters

Papež Frančišek je v nagovoru ob opoldanski molitvi Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra spregovoril o tem, da ni dovolj, da Jezusa iščemo, ampak, da ga moramo spoznati. Zato pa da je potrebno storiti korak naprej.

Po poročanju Radia Vatikan je papež Frančišek dejal, da je Jezus prišel, da nam prinese nekaj več, da nam odpre naše bivanje za obzorje, ki je veliko večje, kot je vsakodnevna skrb za hrano, obleko, kariero in podobne stvari. Papež je pojasnil, da je Jezus množici vzkliknil, da naj ga ne išče, ker je videla znamenja, ampak ker je jedla kruh in se nasitila. S tem naj bi želel spodbuditi ljudi, da naredijo korak naprej ter se vprašajo o pomenu čudeža in ne, da se z njim samo okoristijo, saj je pomnožitev hlebov in rib znamenje velikega daru, ki ga je Oče pripravil človeštvu in ki je Jezus sam!

Sveti Oče je pojasnil, da resnični »kruh življenja« noče nasititi samo teles, ampak tudi duše, in sicer tako, da da duhovno hrano, ki lahko poteši najglobljo lakoto. Gre za hrano, ki nam jo Jezus podarja vsak dan, torej svojo Besedo, svoje Telo in svojo Kri.

Po poročanju Radia Vatikan je papež Frančišek dejal, da množica ni razumela, kar jim je želel povedati Jezus. Zato je vprašala: »Kaj naj storimo, da bomo delali Božja dela?« Jezusovi poslušalci so mislili, da On od njih zahteva spolnjevanje predpisov, da bodo dobili od njega še druge čudeže, kot je bil tisti s pomnožitvijo kruha. Vendar pa jim je Jezus dejal: »Božje delo je to, da verujete v tistega, ki ga je On poslal.«

Te besede so namenjene tudi nam, saj Božje delo ni toliko v »opravljanju« stvari, temveč, da verujemo v Njega, ki ga je On poslal. To pomeni, da nam vera v Jezusa omogoča opravljati Božja dela. Če se bomo pustili vplesti v ta odnos ljubezni in zaupanja z Jezusom, bomo sposobni opravljati dobra dela, ki dišijo po evangeliju, za dobro in za potrebe bratov.

Gospod nas vabi, da ne pozabimo, kako je sicer pomembno skrbeti za fizični kruh, a da je pomembneje gojiti odnos z Njim, utrditi našo vero Vanj, v »kruh življenja«, ki je prišel, da bi nasitil našo lakoto po resnici, pravičnosti in ljubezni.

Ne spreglejte: