Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:06

Osnovnošolci in srednješolci v Franciji bodo morali pametne telefone puščati doma

Google, mobilni telefon
Foto © Google

V Franciji so poslanci izglasovali zakon, s katerim so v javnih osnovnih in srednjih šolah prepovedali uporabo pametnih telefonov in ostalih naprav za brskanje po svetovnem spletu. Takšna pravila bodo od septembra veljala za otroke in mladostnike, stare od 3 do 15 let.

V Franciji naj bi imelo pametni telefon skoraj 90 odstotkov najstnikov, starih od 12 in 17 let. V državi so že leta 2010 sprejeli zakon, ki je prepovedal njihovo uporabo med poukom. A naj ne bi bili dovolj obširen in strog. Z novim naj bi po besedah aktualnih oblasti v Parizu stopili v 21. stoletje ter domači družbi in državam po svetu poslali pomembno sporočilo. S tem je izpolnjena tudi ena od predvolilnih obljub predsednika Emmanuela Macrona, a po mnenju opozicije gre le za marketinški trik, ki ne bo spremenil ničesar. Zakon namreč ne določa kazni za kršitve, pravniki medtem opozarjajo, da učitelji nimajo pravice zaseči lastnine učencev, če ni nevarna.

Kakorkoli že, osnovnošolci in srednješolci v Franciji bodo morali, vsaj na papirju, s septembrom pametne telefone, tablice in ostale elektronske naprave ali pustiti doma ali jih imeti v času pouka izklopljene. Izjema velja za pedagoško uporabo elektronskih naprav, ki jih je mogoče priključiti na svetovni splet, in pri otrocih s posebnimi potrebami.

"Otrok, ki je pri petih, osmih letih deležen dražljajev, ki jih ne bi smel biti deležen, bo pri osemnajstih, devetnajstih letih iskal dražljaje, ki ga bodo vodili po robu obstanka preživetja. Poslužil se bo prav vsega, da bo prišel do dražljajev, ki bi ga zadovoljili," razmišlja Miha Kramli, ki v Zdravstvenem domu Nova Gorica vodi center za zdravljenje zasvojenosti. Kot poudarja, osnovnošolec ne more biti lastnik pametnega telefona ali tablice, a ju lahko uporablja. Zato naj bi mu starši določili prostorsko in časovno omejitev.

Ne spreglejte: