Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Glasbenika Oliverja Dragojevića tisoči pospremili na zadnjo plovbo

Svet | 01.08.2018, 17:02

Srca Hrvatov že nekaj dni zapored bijejo v ritmu glasbe Oliverja Dragojevića. Potem ko je kralj dalmatinske glasbe v nedeljo umrl po hudem boju z rakom na pljučih, so se včeraj od njega poslovili v Splitu, danes ga bodo pokopali v njegovem rojstnem kraju Vela Luka na Korčuli.

Na včerajšnji žalni slovesnosti v hrvaškem narodnem gledališču v Splitu so se od Dragojevića poslovile mnoge znane osebnosti iz hrvaškega javnega življenja, med njimi tudi ves državni vrh, predsedniki parlamenta, države in vlade Gordan Jandroković, Kolinda Grabar-Kitarović in Andrej Plenković. "Vsem nam je hudo, slovo Oliverja je velika izguba za hrvaško kulturo, glasbo, za tkivo hrvaške družbe, dejal sem, da je bil duša Hrvaške, to dejansko mislim, v minulega pol stoletja je dal številnim generacijam tisto nekaj, kar nas je zaznamovalo, kar je del naše identitete, naše čustvene plati … Bil je edinstven, žal mi je, da ga je bolezen premagala," je dejal Plenković.

Posebej ganljivo se je od Dragojevića v nagovoru poslovil njegov dolgoletni prijatelj in sodelavec na številnih glasbenih projektih Zlatan Stipišić Gibonni. "Govoril je, da je on na svoji barki in kapitan in služabnik. Vem, da je govoril o svoji barki Marko, ampak vsi njegovi prijatelji vemo, da gre za resnico tudi na drugih področjih njegovega življenja. Tudi v glasbi in Bil je prvi, a zase vedno zadnji. Svojemu kapitanu bi rad rekel, da je vse tako, kot mora biti in da je vse to morje samo zate," je sklenil s solzami v očeh. Ob koncu je iz ust zbranih spontano privrela na dan vsa žalost skozi pesem Vjeruj u ljubav.

Oliver Dragojević je svojo zadnjo pot začel v cerkvi Svetega Frane, kjer je bila včeraj pozno popoldne žalna maša. Zatem so krsto prepeljali do pomola svetega Nikole v splitskem pristanišču. Pri tem je bilo slišati molitve in petje, oglasili so se cerkveni zvonovi, slišati je bilo ladijske sirene.

Okrog 20. ure je katamaran ob znani pesmi Vela Luka popeljal krsto pokojnega Dragojevića proti Korčuli, in sicer v spremstvu ladij hrvaške vojaške mornarice, policije in pristaniških oblasti ter stotine plovil domačinov. Ob njegovi zadnji plovbi so zagorele bakle, ki so jih prižgali navijači splitskega nogometnega kluba Hajduk. Pogreb bo danes v krogu družine in najbližjih prijateljev v ob 18. uri na pokopališču v Veli Luki.

Na Hrvaškem so sicer ob smrti velikana hrvaške glasbe razglasili dan žalovanja, žalujemo pa tudi mnogi Slovenci, navdušeni nad njegovo predanostjo izvrstni glasbi in odrom, ki jih je mnogokrat napolnil tudi pri nas. Ob smrti so se mu poklonili številni njegovi slovenski glasbeni prijatelji, ki so ga osebno poznali.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...