Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Trump pripravljen na brezpogojno srečanje s predstavniki Irana

Svet | 31.07.2018, 15:49

Ameriški predsednik Donald Trump je v Beli hiši sprejel italijanskega premierja Giuseppeja Conteja. Po dveh urah pogovorov sta pred novinarji izmenjala pohvale na račun politike do priseljencev. Prav tako sta pozitivno ocenila trgovinsko premirje, ki sta ga pred kratkim sklenila Trump in prvi mož Evropske komisije Jean-Claude Juncker. V odgovorih na vprašanja predstavnikov sedme sile je ameriški predsednik presenetil s trditvijo, da se je pripravljen kadarkoli brezpogojno srečati z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem. Te besede, ki so postale prva novica rutinske tiskovne konference, so že naletele na odziv.

Trump in Conte sta se spoprijateljila na zadnjem vrhu G7, ki je bil junija v Kanadi. Že takrat sta med drugim našla skupni jezik v odnosu do Rusije. Conte je namreč podprl Trumpovo idejo o vrnitvi Rusije v skupino najrazvitejših držav, ki bi tako spet postala G8. Tudi tokrat je Trump omenil Rusijo, med drugim svoje nedavno srečanje s predsednikom Vladimirjem Putinom na Finskem. Kot je dodal, o tem lažni mediji niso poročali. "Mislim, da je šlo za imenitno srečanje za prihodnost v smislu varnosti in gospodarskega razvoja." Trump je hkrati zagotovil, da to ne pomeni ukinitve kazenskih ukrepov proti Rusiji - ti ostajajo. Da jih brez uresničitve določil sporazuma o Ukrajini ni mogoče umakniti, se je strinjal tudi Conte, a prav tako zagovarjal potrebo po dialogu z Moskvo.

V ospredju srečanja ameriškega predsednika in italijanskega premierja je bilo poudarjanje pravilnosti stališč njune politike priseljevanja. V Evropo prihajajo ekonomski migranti in begunci, ki bežijo pred spori v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Zahodna soseda Slovenije je ena tistih držav stare celine, ki to najbolj občuti. V ZDA se pred nasiljem tolp v Latinski Ameriki zatekajo begunci, a od tam prav tako prihajajo ekonomski migranti. "Obe državi sta se po težkih izkušnjah naučili, da varnost na meji pomeni tudi nacionalno varnost. To je eno in isto," je ocenil Trump. Zaveda se, da ima Italija vodilno vlogo pri stabilizaciji razmer v severni Afriki, s Contejem sta se tako dogovorila za skupno prizadevanje za varnost v Sredozemskem morju. "Z današnjim dnem se nam obeta pomembna novost: stalni koordinacijski štab Italije in ZDA, ki bo deloval na širšem območju Sredozemlja," je sporočil Conte. Trump je med drugim podprl njegovo idejo o sklicu mednarodne konference o Libiji.

Na njuni tiskovni konferenci so tema številka ena postali odnosi med ZDA in Iranom. "Verjamem v srečanja. Srečal bi se s predstavniki Irana, če bi to želeli, a ne vem, če so na to že pripravljeni," je izjavil Trump in ob tem znova omenil iranski jedrski sporazum, iz katerega se je svetovna velesila pod njegovim vodstvom umaknila. "Kot sem sklenil, je ta iranski jedrski sporazum smešen. Verjetno bodo sami prišli do zaključka, da se želijo srečati. Srečanje z njimi ne bi bilo izraz moči ali šibkosti. To bi bilo primerno. Če bi lahko oblikovali nekaj, kar ima smisel, ne nekaj, kar bi pomenilo trošenje papirja kot pri prejšnjem dogovoru, sem se pripravljen srečati." Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je pozneje pojasnil, kateri pogoji bi morali biti izpolnjeni za vrh Trumpa in Rohanija. "Če bodo Iranci pokazali zavezanost temeljnim spremembam pri ravnanju s svojimi ljudmi, zmanjšali škodljivo obnašanje na Bližnjem vzhodu, se strinjali, da je vredno skleniti jedrski sporazum, ki dejansko preprečuje širjenje jedrskega orožja, se je predsednik pripravljen pogovarjati z njimi." Iz Teherana so medtem odgovorili, da bi zdajšnjo težavno pot odprlo spoštovanje velikega iranskega naroda, zmanjšanje sovražnosti in vrnitev ZDA k iranskemu jedrskemu sporazumu.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.