Ljubljana, sobota, 23. marec 2019, 06:03

Bdenje za migrante, ki so umrli v Sredozemlju

Molitev
Foto © ARO

V cerkvi Svetih mučencev v Torinu Italiji so sredi tedna pripravili molitveno bdenje z naslovom »Umiranje zaradi upanja« za vse, ki so izgubili življenje na poti v Evropo. Torinski nadškof Cesare Nosiglia je na srečanju opozoril, da se v Sredozemskem morju, ki povezuje Evropo z Afriko in Bilžnjim Vzhodom, vrstijo umori nedolžnih.

Nadškof Nosiglia je najprej spomnim, da Italijani Sredozemlje imenujejo »naše morje«. To »naše morje« je postalo grob za številne prebežnike. Po besedah nadškofa je val migrantov pljusknil v Evropo ravno v času krize, zato je mnogim - tudi vernikom - težko sprejemati tujce z dobrohotnostjo in na umirjen način. Od Italijanov, ki so v preteklosti z izseljevanjem naponili sveti, bi pričakovali večje razumevanje do priseljencev. Pripravljenost pomagati, ki vključuje tudi reševanje z dotrajanih ladij in čolnov sredi morja, bi morala biti temelj našega odnosa do vsakega človeka, ki prosi za pomoč, pa naj bo to Italijan ali tujec. Torinski nadškof je spomnil, da so za migrante, ki pridejo na prag Evrope, odgovorne vse evropske države in da bi morale iskati skupni način, kaj storiti, kako jim pomagati. Breme je potrebno porazdeliti, saj ga bo le tako mogoče obvladati. Za sprejem brezdomcev, ki so izgubili dom, službo ali so jih v beg prislilili vojne razmere, ni dovolj le, da jim zagotovimo življenje v miru. Treba jih je sprejeti tudi v naše socilano, kulturno in versko okolje, ter jim pomagati, da postanejo del širše družbe.

Torinski nadškof je spomnil, da imamo na eni strani številne prostovoljce, razne organizacije in verske skupnosti, ki jim na različne načine pomagajo, na drugi pa brezbrižne množice in lokalne oblasti, ki čakajo križem rok. Povabil je kristjane in muslimane v Italiji in Evropi, naj v skupnem prizadevanju skušajo odgovoriti na izzive, ki jih prinašajo migranti. Na podoben način je potrebno sodelovati na področju vzgoje in izobraževanja, kulture in družbenega življenja nasploh. Molitvenemu bdenju, pri katerem so po imenu omenili številne prebežnike, ki so umrli v morju, so se pridružili predstavniki raznih organizacij, ki srbijo za migrante od Skupnosti sv. Egidija do Zveze evangeličanskih cerkva.

Ne spreglejte: