Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Desetminutno zvonjenje za srebrne hrvaške nogometaše pred sprejemom v Zagrebu

Svet | 17.07.2018, 16:50

Srebrne hrvaške nogometaše je ob sprejemu v središču Zagreba med drugim pozdravilo zvonjenje. Zvonova katedrale v prestolnici južne sosede Slovenije sta deset minut spodbujala vernike in ljudi dobre volje k zahvali in molitvi za fante, ki so s pogumno in pošteno igro na svetovnem prvenstvu v Rusiji dosegli odličen rezultat. Številnim čestitkam se je pridružil tudi vrh krajevne Cerkve.

Predsednik Hrvaške škofovske konference, nadškof Želimir Puljić je pohvalil selektorja Zlatka Dalića in vso reprezentanco s sodelavci, ki delovali kot ekipa, krepili enotnost in se tudi zahvaljevali Bogu za uspehe, ki so jih nizali. Nadškof Puljić se je posebej obrnil na igralce, ki so po njegovem dali vse od sebe ter z žrtvijo in naporom osvojili tako domače navijače kot tudi naklonjenost številnih po svetu. Zahvalil se jim je za nesebičnost in za pomembno sporočilo prijateljstva. Gospoda je prosil, da bi se to sporočilo v prihodnosti poznalo na številnih ostalih ravneh. Nadškof Puljić se je nogometašem prav tako zahvalil, ker so mesec dni prinašali veselje in ponos svojim rojakom, ter za to, da so številnim obudili upanje in sanje.

Da so lahko navdih marsikomu, je opozoril kardinal Josip Bozanić, ki je priznal, da je njihov zvest navijač. Omenil je resen odnos do priprave na tekmovanje, gorečnost, ki so jo pokazali na tekmah, in tudi ponižnost. Ocenil je, da so v razočarani hrvaški družbi postali pomemben zgled, kako resnična prizadevanja, pripravljenost na žrtve in tudi zanos lahko obrodijo sadove. Kardinal Bozanić je tudi spomnil, da se je v marsikaterem srcu verjetno prebudil kanček žalosti, ker niso prišli na sam vrh, a dodal, da je doseženo srebro z vsem, kar so fantje pokazali, vredno še veliko več. "Vnesli ste luč," je poudaril. Boga je prosil, naj blagoslovi člane reprezentance in njihove družine ter jih varuje na njihovih življenjskih poteh.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...