Ljubljana, sobota, 23. marec 2019, 06:05

Evropska unija in Japonska podpisali največji trgovinski sporazum do zdaj

Vrh Evropska unija - Japonska
Foto © Evropska komisija

Evropska unija in Japonska sta v Tokiu podpisali zgodovinski trgovinski sporazum. Ta poleg gospodarske vrednosti prinaša tudi pomembno politično sporočilo proti protekcionizmu.

Sporazum, ki ustvarja odprto trgovinsko območje, vredno tretjino svetovnega BDP, so podpisali predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in japonski premier Shinzo Abe. Ta je poudaril, da njegova država in Evropska unija s tem kažeta neomajno politično voljo, kako vodita svet kot prvakinji proste trgovine v času, ko se širi protekcionizem. Da to predstavlja pomembno luč, je dodal Tusk. "Gre za zelo pomembno strateško dejanje za mednarodni red, ki temelji na pravilih, v času, ko nekateri dvomijo vanj." Tusk je pozitivno ocenil odnose med partnericama. Čeprav sta geografsko močno oddaljeni, si gospodarsko in politično ne bi mogli biti bliže, je prepričan. Podobno je bilo tudi Junckerjevo sporočilo - da Evropska unija in Japonska lahko okrepita druga drugo v multilateralnem svetu, ki temelji na skupnih pravilih.

Podpisu sporazuma bosta sledili ratifikaciji v Evropskem parlamentu in japonskem dietu. Večjih težav ni pričakovati, uveljavitev je predvidena v začetku prihodnjega leta. V dokument so vključene izrecne zaveze o boju proti podnebnim spremembam.

Ne spreglejte: