Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Vrh Trump-Putin minil brez presenečenj

Svet | 17.07.2018, 13:24 Andrej Šinko

Dolgo pričakovani vrh predsednikov ZDA in Rusije Donalda Trumpa in Vladimirja Putina v Helsinkih je minil v pozitivnem ozračju, po pričakovanjih pa ni postregel s prebojem. Voditelja sta na srečanju odprla številne mednarodno pomembne teme, s pogovori pa sta bila zadovoljna. Manj zadovoljni so bili s srečanjem v ZDA, vendar politični analitik Bogomil Ferfila poudarja, da je bil vrh zelo pozitiven.

Ameriški predsednik Trump in ruski predsednik Putin sta se zavzela za sodelovanje v boju proti terorizmu in radikalnemu islamizmu ter poudarila pomen sodelovanja v zvezi z nuklearno grožnjo. Prav tako sta po srečanju sporočila, da je nujno sodelovanje med državama glede konflikta v Siriji. Na dnevnem redu sta imela tudi Ukrajino, glede katere sta poudarila pomen spoštovanja dogovora iz Minska, na vrhu pa sta govorila tudi o očitkih Rusiji o vmešavanju v predsedniške volitve v ZDA.

»Rusija se ni nikoli in se nikoli ne bo vmešavala v notranje ameriške zadeve. To velja tudi za volitve,« je dejal Putin in dodal, da ni objektivnih razlogov za napetosti med Rusijo in ZDA. Voditelja sta se sicer strinjala, da so odnosi med državama na najnižji točki. »Če želiva rešiti številne probleme s katerimi azala je soočen svet je potrebno najti poti za sodelovanje v točkah skupnih interesov. Zgodovina je večkrat pokhude posledice, ko diplomacija ni bila uspešna, videli pa smo tudi prednosti sodelovanja,« pa je poudaril Trump. V Helsinkih, kjer je potekal vrh, se je sicer zbralo več sto protestnikov.

Mešani odzivi na srečanje

V Rusiji so srečanje pozdravili, v ZDA pa so bili do njega kritični, Trumpa pa so nekateri politiki označili celo za izdajalca. »Moja ocena, ki jo v ZDA ne republikanci ne demokrati ne delijo, je, da je zelo pomembno, da sta se voditelja dveh super sil srečala,« pravi politični analitik dr. Bogomil Ferfila in pojasnjuje, da je Trump obrnil medije proti sebi, ki zato ne skoparijo s kritikami.

To se kaže tudi v primeru problematiziranja ruskega vpletanja v ameriške volitve. Ferfila meni, da zadeva ni tako problematična kot se prikazuje v medijih, se pa strinja, da lahko ameriškemu predsedniku v določenih okoliščinah zelo škodi. Sogovornik sicer meni, da je Trumpova največja napaka, da »vodi Ameriko dol z globalnega odra voditeljice sveta«. Na ta oder se po njegovih besedah precej hitro vzpenja Kitajska. Ferfila ob tem pravi še, da je vprašanje, kako bi se Kitajska na njem znašla.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.