Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

V ŽIVO: Hrvaška kljub srebru pričakala zlate nogometaše; Dalić: Bogu smo hvaležni

| 16.07.2018, 16:16

V minulih dneh smo se zaradi uspeha hrvaške nogometne reprezentance večkrat povezali s Hrvaškim katoliškim radiem (HKR). Danes so, tako kot nacionalna televizija, pripravili poseben program v katerem so gostili selektorja Zlatka Dalića in tudi nekatere hrvaške škofe. Dalić je ponovil, da so žalostni zaradi drugega mesta, a Bogu hvaležni, da jim je dal mesto viceprvakov. Nadškof Marin Barišič pa je izrazil željo, da bi se recept za uspeh hrvaških nogometašev prijel tudi na drugih področjih družbe.

»Vedno smo bili tisti, ki smo na vse gledali pozitivno in želeli najboljše. Mislim, da je pri nas preveč negativnega razmišljanja na vseh področjih družbe. Mi smo se trudili biti pozitivni in to je iz nas tudi izžarevalo. Hvala dragemu Bogu, da nam je dal moči. Mi moramo biti hvaležni, kljub temu, da smo žalostni zaradi drugega mesta, a moramo se zahvaliti dragemu Bogu, za to kar nam je dal,« je za HKR povedal selektor Dalić. Dejal je še, da so šli v tej zgodbi korak za korakom. »Človek mora imeti neki cilj, v njega verjeti in stati z najin. Poskušal sen prenesti na naše igralce čisto sporočilo, da se v dobrem ne povišaš in v slabem ne ponižaš,« je dejal Dalić, ki se je zahvalil vsem, ki so jih podpirali, navijačem na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter drugod po svetu.

Splitsko-makarski nadškof Marin Barišić pa je za HKR poudaril, da sta vso državo prevzela veselje in ponos. »Naši fantje so si zaslužili, da jih pozdravimo in se jim zahvalimo za vse kar so pokazali. Pokazali so nekaj čudovitega, to je timsko delo, harmonijo, odgovornost, trud, znoj in še enkrat trud. To je pot do uspeha. In tega nismo opazili samo mi, ampak vse svet,« je dejal in sklenil z besedami: »Ta uspeh ima v sebi sporočilo za vse nas, posebej pa sporočilo državi, da poskušamo v njem videti recept za uspeh hrvaških nogometašev in da bi se ta prijel tudi na drugih področjih hrvaške družbe.« Da je hrvaška nogometna reprezentanca zdrava alternativa trenutni družbi in klimi, pa je prav tako v posebni oddaji HKR dejal đakovsko-osječki nadškof Đuro Hranić.

Sicer pa so bile ulice Zagreba danes polne. Že vse od jutra so se zbrirali navijači iz vse države, saj so želeli pozdraviti svetovne podprvake. Vsi so bili odeti v nacionalne barve in kockice, saj so zaradi tega dobili tudi cenejši javni prevoz do središča države. Povsod pa odmeva pesem »Igraj moja Hrvatska«.

Urednik HKR Siniša Kovačić je tik pred Utripom dneva za Radio Ognjišče dejal, da je predsednica Kolinda Graba Kitarović odpovedala sprejem reprezentance, saj so nogometaši želeli, da se pripravi koncert na trgu, da bodo dlje časa z navijači, celo sam Dalić je klical pevca Marka Perkovića Tomsona. »Vsi se zavedajo, tudi naši politiki, da bodo oči svetovne javnosti uprte v to množico zadovoljnih navijačev, ki bodo dolgo v noč proslavljali za nas zlato medaljo srebrnega sijaja. Slišali ste sporočilo selektorja Dalića, ki je hvaležen Bogu, da jim je dal medaljo in da so imeli moč doseči to drugo mesto,« je dejal Kovačić. Posebej je spomnil, da je to trenutek, ki je povezal narod: "Ta virus te združenosti je nujno potreben za našo družbo, ki je bila razdeljena do uspehov naših nogometašev. Upamo, da lahko to ponižnost, skromnost oziroma karakter naše nogometne reprezentance preslikamo na družbo. Če nam to uspe, bo vsem bolje."

Povejmo še to, da se je v Zagreb zgrnilo več kot 100.000 navijačev, ki so reprezentanco pozdravili na oprtem avtobusu, ki so ga vse od letališča spremljale nepregledne množice.

Slovesno bo popoldne tudi v Parizu, kjer pa pričakujejo svoje svetovne prvake. Sprejem za njih bo na Elizejskih poljanah.

Vir: IKA.HR

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.