Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Urednik HKR Kovačić za Radio Ognjišče: Vsako srce bije nocoj za hrvaško reprezentanco

| 11.07.2018, 16:59

Na svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji bo drevi odigrana še druga polfinalna tekma, na kateri bosta reprezentanci Anglije in Hrvaške odločale o tekmici Francije v nedeljskem finalu. Tekma v Moskvi se bo začela ob 20. uri.

Gre za tekmo reprezentanc, ki pred začetkom prvenstva nista spadali v ožji krog favoritinj. Anglija je po mnenju mnogih strokovnjakov najprijetnejše presenečenje turnirja, saj je s svojimi predstavami uspela pokopati dolga leta razočaranj na največjih tekmovanjih in znova prepričati domačo in tujo javnost, da ima dežela, ki je svetu dala nogomet, vrhunsko moštvo. A Hrvati se ne dajo.

Naše južne sosede je zajela prava nogometna evforija. V Zagreb smo poklicali urednika Hrvaškega katoliškega radia Sinišo Kovačića, ki nam je povedal: "Na Hrvaškem vsako srce nocoj bije za hrvaško reprezentanco. Vsi smo vznemirjeni. Pričakujemo 20. uro, začetek polfinalne tekme med Hrvaško in Anglijo. Tukaj je velika evforija, kot primer naj navedem, da se številne trgovine zapirajo ob 19. uri in 30 minut. Ene trgovska veriga je danes vsem svojim kupcem, ki so prišli z oznako hrvaške reprezentance, dala ne glede na skupni znesek, desetodstni popust."

Dejal je še: "Tukaj na Hrvaškem se posebej slavivsak igralec. Ponosni smo na njih. In spremljamo vsak njihov korak. Posebej pa z odobravanjem gledamo na selektorja Dalića, ki je na novinarski konferenci angleškim novinarjem zavrnil odgovor v angleškem jeziku in dejal, da bo govoril v hrvaščini. S tem je pokazal, kako velika je ta mala država, da si ta mala država zasluži, da je v takšnih trenutkih v fokusu celotne svetovne javnosti in na ta način je promoviral lepoto hrvaškega jezika.«

V loži moskovskega stadiona Lužniki bosta nocoj sedela Plenković in Jandroković, ki sta se v Rusijo odpravila na lastne stroške. Pred novinarje sta stopila v dresih hrvaške nogometne reprezentance in izrazila pričakovanje zmage hrvaških nogometašev, nekoliko bolj pa sta bila zadržana pri napovedi izida. Prav tako nista želela potrditi, ali bosta obiskala tudi finalno tekmo, ki je na sporedu v Moskvi v nedeljo.

Na nocojšnji tekmi pa ne bo hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ki se bo udeležila vrha zveze Nato v Bruslju. Grabar-Kitarovićeva si je v živo ogledala tekmi Hrvaške proti Danski in Rusiji, zmagi pa je proslavila zelo čustveno in mimo predsedniškega protokola.

Grabar-Kitarovićeva je novinarjem v Bruslju danes dejala, da je poslala sporočilo trenerju hrvaške reprezentance Zlatku Daliću in nogometašem, naj danes igrajo najboljše kar lahko, a neobremenjeno. Povedala je, da bo s srcem tudi danes v Moskvi, ter je izrazila prepričanje, da se bo s hrvaško reprezentanco znova srečala na finalni tekmi v nedeljo.

Hrvaška predsednica je ob robu srečanja podarila razpoznavna rdeče-bela hrvaška nogometna dresa ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu in britanski premierki Theresi May. Trump je dobil dres s številko 9, ki ga na tekmah ima napadalec Andrej Kramarić, Mayeva pa je dobila dres s številko 10, ki je rezervirana za Luko Modrića. Hrvaška predsednica je naročila hrvaški nogometni dres s številko 10 za ruskega predsednika Vladimirja Putina, s številko 9 pa za ruskega premeirja Dmitrija Medvjdeva, je danes poročal Jutarnji list.

Tekmo med Anglijo in Hrvaško bodo spremljali tudi na trgih, ulicah, lokalih in v stanovanjih na vseh koncih Hrvaške. Navijače bo na odprtem ponekod lahko motil dež, ki ga napovedujejo v večernih urah v nekaterih notranjih delih države.

Sosednja država že več kot teden dni živi v nogometni mrzlici, podporo nogometašem pa pošiljajo mnogi. Med drugimi so to na poseben način storili tudi zagrebški gasilci, ki so posneli video, v katerem so se morali med ogledom tekme proti Rusiji odpraviti na intervencijo in so zamudili zmagovito enajstmetrovko Ivana Rakitića. "Mi nismo ognjeni, a se ukvarjamo z ognjem. Previdno pri uporabi bakel in pirotehnike, da tudi mi (končno) lahko gledamo ognjene", so zapisali ob videu.

Hrvaški mediji z velikim optimizmom pričakujejo današnjo tekmo. "Kako do finala? Ustaviti angleški skok in potem zadeti v protinapadu", meni Slobodna Dalmacija na svoji današnji naslovnici. "Hrvaška danes, za razliko od polfinala 1998, ni outsider", ocenjuje Jutarnji list, ki izpostavlja: "Zdaj pa gremo do konca!" Obenem dodaja, da se bodo hrvaški nogometaši vrnili iz Rusije kot zmagovalci ne glede na današnji izid.

"Korak do raja. Zdaj ali nikoli", menijo v Novem listu, ki ima čez celo naslovnico fotografijo nasmejanega najboljšega hrvaškega nogometaša Luke Modrića z vzdignjeno pestjo. "Pokažimo zobe Angležem, srečno!", piše Večernji list, ki ocenjuje, da bo danes potekal boj za finale, pa tudi za nagrado za najboljšega nogometaša svetovnega prvenstva oz. dobitnika zlate žoge. Za individualni nagradi naj bi se udarila Modrić in angleški kapetan Harry Kane.

Novičarski portal index.hr pričakuje spremembe v zasedbi in formaciji hrvaške reprezentance. Omenja možnost, da bi Hrvati namesto s krilnim napadalcem Ivanom Perišićem v sredini zaigrali z Milanom Badljem, pa tudi možnost, da bi vezno linijo pred Modrićem in Ivanom Rakitićem okrepil Marcelo Brozović. Perišić in Ante Rebić naj bi ostala na krilnih položajih.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...