Alen SalihovićAlen Salihović
Nekdanja cerkev (foto: Vatican insider)
Nekdanja cerkev

Cerkve spremenjene v nočne klube?

Slovenija | 15.07.2018, 04:10 Marjana Debevec

V več zahodnih državah morajo zaradi razširjene sekularizacije zapirati cerkve. Med najbolj prizadetimi so Francija, Belgija, Nizozemska, Švica, ZDA in Kanada. Problem pa je v tem, za kakšen namen se cerkev kot prostor potem uporabi. Primerilo se je celo, da so jih preoblikovali v diskoteke, nočne klube, kar se je zgodilo v Pragi, garaže, slaščičarne, bare, restavracije, telovadnice, mošeje, lepotne salone in podobno. Zato papeški svet za kulturo, Univerza Gregoriana in Italijanska škofovska konferenca novembra pripravljajo mednarodno srečanje z naslovom: Ali Bog tukaj ne prebiva več?

Korenite spremembe namembnosti svetih prostorov kot so cerkve prizadenejo verske skupnosti, obenem pa tudi za vedno izbrišejo čut za sveto, s katerim je zgodovina in arhitektura stavbe prežeta.

Zato namerava Vatikan med novembrskim srečanjem pripraviti navodila za ponovno uporabo cerkva, ki jih bodo potem krajevne Cerkve preučile. Namen dokumenta ni v dajanju smernic kdaj prodati določeno cerkev, ampak predvsem pokazati na potrebo po dolgoročnem načrtovanju skupaj z lokalno skupnostjo in v sozvočju s civilnimi oblastmi.

Po besedah direktorja Italijanskega nacionalnega urada za kulturno dediščino Valeria Pennassa predstavljajo cerkve, tudi če jih obiskuje malo število ljudi, močno vez s spominom njihovega kraja in skupnosti. Če cerkev uporabijo v komercialne namene, zato pogosto pride do nasprotovanja lokalne skupnosti, poudarja Pennasso.

Upravljanje prodanih cerkva sicer urejujejo določeni sporazumi med Cerkvijo in državo, vendar pa lastniku, ki cerkev kupi, nič ne preprečuje, da bi jo spremenil v diskoteko ali trgovski center. Je pa to področje različno urejeno od države do države. V Kanadi je na primer zaščitena že vsaka tudi najmanjša kapela, v Franciji pa so cerkve državna lastnina. Največji problem spremenjene namembnosti prodane cerkve je na Nizozemskem in v Belgiji. Novembrsko srečanje bo zato iskalo rešitve, da bi se značaj svetega v prodanih cerkvah vendarle ohranil.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...