Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 15:32

Sodelovanje slovenske in beograjske Karitas obrodilo že veliko sadov

Slovenska Karitas s pomočjo Ministrstva za zunanje zadeve veliko prispeva za mednarodno razvojno pomoč. Tako že skoraj dve leti izvaja projekt za podporo ženskam na najrevnejšem območju južne Srbije. Njegov namen je omogočiti prebivalkam dostojno preživetje v svojih rodnih krajih, s ciljem zajezitve prekomernega izseljevanja in migracij. Pri tem tesno sodeluje s srbskimi karitativnimi sodelavci.


Egipt bo obnovil 500 cerkva

Egiptovski predsednik Al-Sisi je v socialno prenovo države vključil tudi obnovo 500 cerkva, ki jih je od leta 2013 porušila Muslimanska bratovščina. Poleg tega vlada namerava izdati dovoljenja za izgradnjo novih koptskih cerkva in prispevati k obnovi vzgojnih in zdravstvenih ustanov, ki so v lasti Cerkve. Država beleži kar 90 raznih napadov po raznih mestih.


AVDIO: Promet ena največjih cokel za doseganje podnebnih ciljev

Plastiki za enkratno uporabo, kot so plastični krožniki in pribor ter slamice, so na stari celini šteti dnevi. Njeno prepoved morata Svet Evropske unije in Evropski parlament še uradno sprejeti, a dogovor je tu. Prizadevanja za boljšo prihodnost našega planeta se nadaljujejo tudi na ostalih področjih. Nekoliko več naporov bo verjetno zahtevala dolgoročna strategija proti podnebnim spremembam, ki je danes v Bruslju na mizah ministrov članic povezave, odgovornih za energijo.


AVDIO: Nadškof Hočevar o migracijah

»Migranti so velik izziv za vse nas,« poudarja beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Je predsednik Karitas Beograjske nadškofije, ki se ob naraščanju števila migrantov v Srbiji že vse od začetka begunskega vala leta 2015 trudi ohranjati stabilen in varen položaj za vse.


Andrea Tornielli glavni urednik vseh medijev v Vatikanu

Znotraj Tajništva za komunikacije je nastal uredniški oddelek, za njegovega direktorja je papež imenoval Andrea Torniellija, sicer urednika spletnega portala Vatican Insider, ki ga tudi na Radiu Ognjišče velikokrat navajamo.


Sveta dežela: Za božič le 200 dovolilnic za kristjane iz Gaze

Izraelske oblasti so odobrile 500 dovolilnic za palestinske kristjane iz Gaze za božične praznike v Jeruzalemu, vendar pa so jih do zdaj dejansko izdale le 200.


Med Brusljem in Bukarešto letijo ostre puščice

Z novim letom bo predsedovanje Evropski uniji prvič prevzela Romunija. Mnogi dvomijo, da je država pripravljena na to nalogo, saj se med drugim sooča tudi s številnimi notranjepolitičnimi boji. Med Brusljem in Bukarešto v zadnjih tednih letijo ostre puščice.


Trump podpisal zakon za zaščito kristjanov v Iraku in Siriji

Ameriški predsednik Donald Trump je 11. decembra podpisal zakon za zaščito kristjanov, ki so žrtve genocida na Bližnjem vzhodu. Podpisu zakona, ki ZDA zavezuje k pomoči verskim manjšinam in pregonu storilcev genocida so v Beli hiši prisostvovali nekateri bližnjevzhodni škofje ter predstavniki ameriške škofovske konference.


V Severni Koreji delegacija skupnosti sv. Egidija

Skupnost sv. Egidija nadaljuje svoje delo za mir. V preteklih dneh so se njeni predstavniki mudili v Severni Koreji, kjer izvajajo več svojih programov. Obiskali so štiri mesta in se srečali z visokimi političnimi predstavniki.


Metropolit Epifanija voditelj zedinjene Ukrajinske pravoslavne cerkve

V Kijevu je včeraj potekal sveti sinod, na katerem so ukrajinski pravoslavni voditelji potrdili ustanovitev združene cerkve, neodvisne od Moskovskega patriarhata in izvolili njenega voditelja. Ukrajinsko avtokefalno pravoslavno cerkev bo vodil 39-letni metropolit dosedanjega kijevskega patriarhata Perejaslav Epifanija.


Novejše novice | Starejše novice