Ljubljana, torek, 26. marec 2019, 21:34

Rešeni vsi ujeti v jami na Tajskem

Veselje svojcev po prvih prizorih iz jame., foto © Radio Vatikan
Načrt reševanja dečkov iz jame na Tajskem.
Foto © ANSA/Radio Vatikan

"Nismo prepričani ali je to čudež, znanost ali kaj."

Trud mednarodne skupine reševalcev na Tajskem je poplačan: uspelo jim je rešiti vseh dvanajst dečkov in njihovega trenerja, ki so bili 17 dni ujeti v jami na severu države. Reševalna ekipa je v zadnji objavi zapisala: Ne vemo, ali je to čudež, znanost ali kaj. Iz jame morajo priti še štirje reševalci, vključno z avstralskim zdravnikom, ki so pomagali ujetim v votlini.

Zdravstveno stanje rešenih, ki so nameščeni v bolnišnici, je stabilno. Po informacijah zdravnikov se prvih osem rešenih počuti dobro, le dva imata milejšo obliko pljučnice in ju zdravijo. V karanteni bodo morali ostati še najmanj teden dni. Ker so v temi preživeli kar dva tedna, morajo nositi sončna očala, da se oči ponovno privadijo na svetlobo. Prve od fantov so danes že obiskale njihove družine, a so se preventivno lahko videli le čez steklo.

Srečen zaključen za veliko opazovalcev meji na čudež

»Nismo prepričani ali je to čudež, znanost ali kaj,« so zapisali tajski marinci na Facebooku, ko so obvestili, da so vsi člani nogometne ekipe na varnem. Vsaka pot nazaj proti svetlobi je trajala več ur, večji deli jame pa so bili poplavljeni, nekateri otroci pa niso znali niti plavati. Tajski reševalci so medtem pohvalili mednarodno sodelovanje. Vodja reševalne akcije Narongsak Osottanakorn je misijo označil za »ekipo Združenih narodov«. Med drugim so sodelovali strokovnjaki in prostovoljci iz Velike Britanije, Kitajske, Mjanmara, Laosa, Avstralije, ZDA in Japonske.

Tudi strokovnjaki skoraj niso mogli verjetni, da so člani nogometne ekipe Divje svinje celi in zdravi prišli na varno iz svojega štiri kilometre oddaljenega zatočišča globoko pod goro.

Tajski premier Prayut Chan-ocha je potrdil, da so otrokom pred začetkom reševanja dali zdravila proti anksioznosti, a da niso bili omamljeni.

Medtem so nekateri mediji vzpostavili tudi vzporednice med 12 dečki in 33 čilskimi rudarji, ki so bili ujeti v rudniku leta 2010. Rudarji so bili pod zemljo kar 69 dni preden so jih spravili na varno v majhni kapsuli. Našli so jih šele po 17 dnevih, kar pomeni, da ta čas niso mogli komunicirati z zunanjim svetom niti niso vedeli, ali jih bodo kadarkoli našli.

Čeprav so njihovo rešitev slavili po celem svetu, jih je imelo veliko psihične težave po travmi, ki so jih izkusili. Eden od rudarjev Carlos Barrios je za BBC pojasnil, da je dve leti po nesreči doživel živčni zlom, ki je vodil v napade panike, nespečnost in pozabljivost. Drugi rudar Omar Reygadas pa je dodal, da je izkušnja spremenila njegovo osebnost.

Ne spreglejte: