Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Načrt reševanja dečkov iz jame na Tajskem. (foto: ANSA/Radio Vatikan)
Načrt reševanja dečkov iz jame na Tajskem.

Rešeni vsi ujeti v jami na Tajskem

Svet | 10.07.2018, 15:16

Trud mednarodne skupine reševalcev na Tajskem je poplačan: uspelo jim je rešiti vseh dvanajst dečkov in njihovega trenerja, ki so bili 17 dni ujeti v jami na severu države. Reševalna ekipa je v zadnji objavi zapisala: Ne vemo, ali je to čudež, znanost ali kaj. Iz jame morajo priti še štirje reševalci, vključno z avstralskim zdravnikom, ki so pomagali ujetim v votlini.

Zdravstveno stanje rešenih, ki so nameščeni v bolnišnici, je stabilno. Po informacijah zdravnikov se prvih osem rešenih počuti dobro, le dva imata milejšo obliko pljučnice in ju zdravijo. V karanteni bodo morali ostati še najmanj teden dni. Ker so v temi preživeli kar dva tedna, morajo nositi sončna očala, da se oči ponovno privadijo na svetlobo. Prve od fantov so danes že obiskale njihove družine, a so se preventivno lahko videli le čez steklo.

Srečen zaključen za veliko opazovalcev meji na čudež

»Nismo prepričani ali je to čudež, znanost ali kaj,« so zapisali tajski marinci na Facebooku, ko so obvestili, da so vsi člani nogometne ekipe na varnem. Vsaka pot nazaj proti svetlobi je trajala več ur, večji deli jame pa so bili poplavljeni, nekateri otroci pa niso znali niti plavati. Tajski reševalci so medtem pohvalili mednarodno sodelovanje. Vodja reševalne akcije Narongsak Osottanakorn je misijo označil za »ekipo Združenih narodov«. Med drugim so sodelovali strokovnjaki in prostovoljci iz Velike Britanije, Kitajske, Mjanmara, Laosa, Avstralije, ZDA in Japonske.

Tudi strokovnjaki skoraj niso mogli verjetni, da so člani nogometne ekipe Divje svinje celi in zdravi prišli na varno iz svojega štiri kilometre oddaljenega zatočišča globoko pod goro.

Tajski premier Prayut Chan-ocha je potrdil, da so otrokom pred začetkom reševanja dali zdravila proti anksioznosti, a da niso bili omamljeni.

Medtem so nekateri mediji vzpostavili tudi vzporednice med 12 dečki in 33 čilskimi rudarji, ki so bili ujeti v rudniku leta 2010. Rudarji so bili pod zemljo kar 69 dni preden so jih spravili na varno v majhni kapsuli. Našli so jih šele po 17 dnevih, kar pomeni, da ta čas niso mogli komunicirati z zunanjim svetom niti niso vedeli, ali jih bodo kadarkoli našli.

Čeprav so njihovo rešitev slavili po celem svetu, jih je imelo veliko psihične težave po travmi, ki so jih izkusili. Eden od rudarjev Carlos Barrios je za BBC pojasnil, da je dve leti po nesreči doživel živčni zlom, ki je vodil v napade panike, nespečnost in pozabljivost. Drugi rudar Omar Reygadas pa je dodal, da je izkušnja spremenila njegovo osebnost.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...