Ljubljana, sobota, 22. september 2018, 22:45

Lani v svetu podhranjen vsak deveti človek

Lakota v svetu se je lani spet povečala. Takšen trend se je po podatkih Združenih narodov nadaljeval že tretje leto zapored. Razlog so med drugim vremenski šoki.


Svet Združenih narodov za človekove pravice o grožnji genocida

Konvencija Združenih narodov o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida bo v začetku decembra stara 70 let. Svet Združenih narodov za človekove pravice, ki mu trenutno predseduje Slovenija, je pred kratkim v Ženevi pripravil razpravo o tem dokumentu. Poklicali smo člana Sveta varuhinje človekovih pravic v Sloveniji, duhovnika Sebastijana Valentana. Po njegovih besedah je osrednje sporočilo razprave v Ženevi strnjeno v misli, da je grozljiva poguba genocida ostala grožnja in resničnost tudi v 21. stoletju.


Putin in Erdogan za vzpostavitev varnega območja okoli Idliba v Siriji

V črnomorskem letovišču Soči sta se včeraj srečala predsednika Rusije in Turčije Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan. Govorila sta o razmerah Siriji, kjer se režim Bašarja Al Asada pripravlja na ofenzivo na uporniško utrdbo Idlib. Putin in Erdogan sta se zavzela za vzpostavitev varnega območja v tem delu nemirne države. To je kot primer odgovorne diplomacije pozdravil Iran.


Evropski škofje o karitatitvni mreži na stari celini

V Poznanju na Poljskem je od četrtka do nedelje potekalo plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc, ki se ga je v imenu Slovenske škofovske konference udeležil njen predsednik nadškof Stanislav Zore. Osrednja tema srečanja je bila krščanska karitativnost, ki v Evropi povezuje milijon prostovoljcev in se izkazuje kot kapilarno razvejana mreža dobrodelnosti z visoko učinkovitostjo. Več pa v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve to nedeljo.


Žrtve islamistov iz Alžirije kmalu med blaženimi

Škofje iz Alžirije so sporočili, da bo 19 alžirskih mučencev, ki so bili ubiti med leti 1994 in 1996, za blažene razglašenih 8. decembra. Gre za duhovnike, menihe in redovnice, ki so bili žrtve civilne vojne med islamisti in alžirsko vojsko.


Bolje Don Kihot kot Sančo Pansa

Papež Frančišek je včerajšnji obisk na Siciliji sklenil s srečanjem mladih v Palermu. Zbralo se jih je več kot 100 tisoč. V nagovoru jih je pozval, naj opozarjajo na izkoriščanje in nepoštene posle, naj ne bodo pesimisti, ravnodušni ali kot upokojenci. Bolje je, da so dobri idealisti kot leni realisti, bolje je biti Don Kihot kot Sančo Pansa, je menil papež.


Do leta 2020 v Evropski uniji 10.000 varuhov zunanje meje?

Evropska unija bi utegnila do leta 2020 svojo zunanjo mejo utrditi z novo stalno enoto. Štela naj bi 10.000 pripadnikov. Imeli naj bi lastno opremo, kot so kot so plovila, letala in vozila, med njihove naloge naj bi sodila tudi preverjanje identitete in odločanje o vstopi v povezavo. Takšen predlog Evropske komisije je razgrnil njen predsednik Jean-Claude Juncker v nagovoru evropskim poslancem sredi minulega tedna v Strasbourgu. Sledilo je tudi že nekaj podrobnosti, ki jih je predstavil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Končna odločitev bo v rokah članic.


Kakšno bo obrambno in varnostno sodelovanje EU in Velike Britanije po brexitu?

Na okrogli mizi o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije se je izkazalo, da Bruselj in London čaka še veliko pogovorov o tem, kakšno bo po brexitu sodelovanje na področju obrambe in varnosti.


Evropski škofje na Poljskem

Na Poljskem se začenja redno plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc. V imenu Slovenske škofovske konference se ga bo udeležil nadškof Stanislav Zore.


Rusija z največjimi vojaškimi vajami v svoji zgodovini zbuja skrb v zvezi Nato

Rusija izvaja največje vojaške vaje v svoji zgodovini, k sodelovanju je povabila tudi Kitajsko in Mongolijo. Začele so se včeraj, trajale bodo do sobote. V zvezi Nato so zaskrbljeni, menijo, da se Moskva pripravlja na obsežen konflikt. Ta miri in zavrača takšne navedbe.


Novejše novice | Starejše novice