Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 01:58

Bitka s časom pri reševanju otrok iz jame na Tajskem

Simbolna slika jame.
Foto © Unspash.com

Reševalci so iz jame na severu Tajske uspešno rešili prve štiri dečke, ki so bili v jami skupaj še z osmimi člani nogometne ekipe in trenerjem ujeti več kot dva tedna. Preostalih sedem ujetih v jami bodo rešili predvidoma jutri. Rešene fante so prepeljali v bližnjo bolnišnico. Kot so pojasnili prisotni reševalci, poteka reševanje hitreje, saj se je gladina vode še spustila in je več dvoran prehodnih.

Reševalce priganja čas, saj bo državo v nekaj dneh doseglo monsunsko deževje, ki bi še dodatno otežilo reševanje. To se je začelo ob 5. uri po srednjeevropskem času. Ekipo reševalcev sestavlja kar 90 potapljačev, 50 tujih in 40 tajskih. V jami je tudi avstralski zdravnik, ki je dečke pregledal in določil, da bodo najprej rešili najšibkejše.

Več potapljačev je razporejenih po prvem - najnevarnejšem - kilometru poti, v katerem bodo morali dečki premagati popolnoma poplavljene predele z nično vidljivostjo in ozka grla.

Nihče od dečkov nima izkušenj s potapljanjem, poleg tega nekateri izmed njih ne znajo plavati. Med potapljanjem bodo nosili celo obrazne maske, ki so lažje obvladljive za novince, kisikovo jeklenko pa bo predvidoma za dečka nosil potapljač pred njim.

Najožje grlo približno na polovici poti je široko le 60 centimetrov. »Tam je predor, kjer gre prehod gor in se v spustu zoži ter se je treba malo obrniti in je res ozko,« je dejal guverner Narongsak.

Po ozkem prehodu bodo dečki prispeli v sobano, ki jo potapljači uporabljajo za svojo bazo. Tu se bodo dečki spočili in se nato odpravili na lažji del poti, ko bodo šli peš iz jame.

Pred jamo dečke pričakuje 13 reševalnih ekip, za vsakega dečka po ena. Vse ekipe so opremljene s helikopterji, s katerimi bodo dečke prepeljali v 70 kilometrov oddaljeno bolnišnico, kjer čaka pet zdravnikov, še dodatnih 30 je v pripravljenosti.

Izkušeni potapljači za celotno pot v obe smeri potrebujejo 11 ur, predvidevali pa so, da bo ravno toliko ur trajala pot od točke, kjer se nahaja nogometna ekipa, do zunanjosti, vendar so prve dečke uspeli rešiti nekoliko hitreje.

Ne spreglejte: