Ljubljana, torek, 26. marec 2019, 21:34

Junaške kreposti priznane tudi računalniškemu geniju

Tem štirim so priznane junaške kreposti
Foto © Vatican news

"Vsi ljudje so rojeni kot originali, ampak veliko jih umre kot kopije."

Sveti oče je Kongregacijo za zadeve svetnikov pooblastil za izdajo dekretov o priznanju junaških kreposti štirim laikom. Trije prihajajo iz Italije in ena iz Španije. Vsi so živeli v 20. stoletju, najmlajša med njimi je Alessia González-Barros y González, ki je umrla pri štirinajstih letih, potem ko je vse svoje trpljenje darovala za Cerkev, papeža in za svoje bližnje. Le leto več pa je imel računalniški genij Carlo Acutis, ki se je rodil 1991 v Londonu in umrl 12. oktobra 2006 v Monzi v Italiji.

Carlo je zaradi levkemije umrl leta 2006, pri rosnih 15 letih. Na spletni strani za njegovo beatifikacijo so zapisali, da je bil je občudovan in ljubljen fant. Želel si je biti »normalen« najstnik, ki je v življenju posvečal čas veliko stvarem, poleg urejanja in ustvarjanja spletnih strani, urejanja filmov, računalniškega programiranja, se je, odkar je prejel prvo sveto obhajilo, vsak dan udeležil svete maše in veliko premolil.

Bil je izredno nadarjen za delo z računalniki. To so mu priznavali tudi odrasli računalničarji, ki so ga označili za genija na tem področju, saj je bilo njegovo znanje na ravni tistih z univerzitetno izobrazbo, piše na spletni strani Iskreni.net.

Carlo Acutis
Carlo Acutis

Njegov najbolj znan podvig je bilo "zbiranje" evharističnih čudežev. Pri 11. letih je starše prosil, da so ga začeli voziti po vseh svetih krajih, kjer so se zgodili evharistični čudeži in so bili priznani od Cerkve.

Po dveh letih in pol je projekt končal. Uspelo mu je obiskati več kot 136 krajev evharističnih čudežev. Zbral jih je v virtualnem muzeju. Poleg zagona spletne strani je pomagal ustvariti tudi razstavo, ki je prepotovala svet in navdihnila mnoge.

»Vsi ljudje so rojeni kot originali, ampak veliko jih umre kot kopije,« je znan citat 15-letnega Italijana Carla Acutisa, ki je na poti do svetništva.

Ne spreglejte: