Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Tem štirim so priznane junaške kreposti (foto: Vatican news)
Tem štirim so priznane junaške kreposti

Junaške kreposti priznane tudi računalniškemu geniju

Svet | 06.07.2018, 00:10 Marjana Debevec

Sveti oče je Kongregacijo za zadeve svetnikov pooblastil za izdajo dekretov o priznanju junaških kreposti štirim laikom. Trije prihajajo iz Italije in ena iz Španije. Vsi so živeli v 20. stoletju, najmlajša med njimi je Alessia González-Barros y González, ki je umrla pri štirinajstih letih, potem ko je vse svoje trpljenje darovala za Cerkev, papeža in za svoje bližnje. Le leto več pa je imel računalniški genij Carlo Acutis, ki se je rodil 1991 v Londonu in umrl 12. oktobra 2006 v Monzi v Italiji.

Carlo je zaradi levkemije umrl leta 2006, pri rosnih 15 letih. Na spletni strani za njegovo beatifikacijo so zapisali, da je bil je občudovan in ljubljen fant. Želel si je biti »normalen« najstnik, ki je v življenju posvečal čas veliko stvarem, poleg urejanja in ustvarjanja spletnih strani, urejanja filmov, računalniškega programiranja, se je, odkar je prejel prvo sveto obhajilo, vsak dan udeležil svete maše in veliko premolil.

Bil je izredno nadarjen za delo z računalniki. To so mu priznavali tudi odrasli računalničarji, ki so ga označili za genija na tem področju, saj je bilo njegovo znanje na ravni tistih z univerzitetno izobrazbo, piše na spletni strani Iskreni.net.

Carlo Acutis
Carlo Acutis © carloacutis.com

Njegov najbolj znan podvig je bilo "zbiranje" evharističnih čudežev. Pri 11. letih je starše prosil, da so ga začeli voziti po vseh svetih krajih, kjer so se zgodili evharistični čudeži in so bili priznani od Cerkve.

Po dveh letih in pol je projekt končal. Uspelo mu je obiskati več kot 136 krajev evharističnih čudežev. Zbral jih je v virtualnem muzeju. Poleg zagona spletne strani je pomagal ustvariti tudi razstavo, ki je prepotovala svet in navdihnila mnoge.

»Vsi ljudje so rojeni kot originali, ampak veliko jih umre kot kopije,« je znan citat 15-letnega Italijana Carla Acutisa, ki je na poti do svetništva.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...