Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 02:03

Tudi v Srbiji si želijo katoliških šol

Nadškof Hočevar in minister Krkobabić
Foto © spletna stran beograjske nadškofije

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je prejšnji teden obiskal Srbijo in Črno Goro. Poleg blagoslova novega sedeža mednarodne škofovske konference sv. Cirila in Metoda v Novem Sadu, je beseda tekla tudi o odnosih med državo Srbijo in Vatikanom. Beograjski nadškof Stanislav Hočevar pa je v sredo sprejel ministra Milana Krkobabića, ki je zadolžen za regionalni razvoj in javna podjetja.

Nadškof Hočevar in minister Krkobabić sta pogovor posvetila delu Karitas in sklenila, da bi se lahko omenjena cerkvena ustanova vključila v projekt obnavljanja zapuščenih vasi. V odnosu med Katoliško Cerkvijo in državo v Srbiji pa sicer ostaja še kar nekaj odprtih vprašanj, kar je prišlo do izraza med obiskom vatikanskega državnega tajnika. Kot je za naš radio povedal beograjski nadškof, so odnosi dobri na načelni ravni, premalo pa je konkretnega sodelovanja. »Še posebej glede priprav katehistov, katehistinj, da bi se tudi naše cerkvene institucije mogle registrirati, pa tudi, da bi država dala vsestransko strokovno in finančno pomoč, da bi lahko na tem področju napredovali

Nadškof Hočevar si želi, da bi lahko imeli več katoliških šol, kar je sicer želja številnih prebivalcev. Zato je po njegovih besedah treba iskati načine za bolj vsestranski dialog med vsemi verskimi skupnostmi, da bi lahko skupaj več naredili na tem področju.

»Sestala se je že skupina, ki bo z ministrstvom za šolstvo preučila, kako bi naš teološko katehetski inštitut v Novem Sadu bolj prilagodili tudi srbski zakonodaji, da bi bil kot takšen registriran, pa da bi se tudi bolj vključil v samo pedagoško fakulteto, zato da bi naši kateheti in katehistinje dobili vsestransko izobrazbo«, je povedal nadškof Hočevar.

Dodal je še, da v beograjski nadškofiji letos obhajajo leto občestvenosti, saj se spominjajo 100. obletnice konca 1. svetovne vojne. »V novembru bomo imeli veliko mašo za spravo, za edinost, ko bodo vključene tudi države oblasti; prišel bo tudi vojaški škof iz Avstrije. Torej na različne načine poskušamo dati, čeprav smo mi manjšinska Cerkev, prispevek k dialogu, boljšemu povezovanju, pa tudi k temu, da bi dialog z evropsko skupnostjo bil še bolj uspešen in bolj intenziven", je še povedal beograjski nadškof Stanislav Hočevar.

Ne spreglejte: