Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na večerji z ubogimi (foto: Družina)
Papež na večerji z ubogimi

Brezdomci in ubogi na večerji s papežem

Svet | 04.07.2018, 14:37 Marjana Debevec

Štirinajst novih kardinalov, ki so bili slovesno umeščeni prejšnji četrtek, je po konzistoriju skupaj s papežem Frančiškom obiskalo upokojenega papeža Benedikta XVI. Novoimenovani poljski kardinal Konrad Krajewski pa je zatem svoj kardinalski naziv praznoval z brezdomci in begunci, ki jih je povabil na večerjo v Vatikan.

Štirinajst novih kardinalov se je takoj po končanem bogoslužju v baziliki sv. Petra odpeljalo do samostana »Mater Ecclesiae« v Vatikanskih vrtovih, kjer Benedikt XVI. biva po odstopu s papeškega položaja.

V samostanski kapeli so kardinali skupaj s papežem Frančiškom in Benediktom XVI. zmolili Zdravamarijo. Po krajšem pozdravu in blagoslovu upokojenega papeža so se vrnili v sinodalno dvorano v Apostolski palači, kjer so v različnih prostorih sprejeli goste, ki so v Rim pripotovali ob njihovi umestitvi na kardinalski položaj.

Novi kardinali s papežema
Novi kardinali s papežema © Družina

Novoimenovani poljski kardinal Konrad Krajewski pa je svoj kardinalski naziv praznoval z brezdomci in begunci, ki jih je povabil na večerjo v Vatikan. Med približno 280 ubogimi so bili tudi begunci iz Sirije in nekdanji zaporniki.

Na presenečenje vseh se je večerje udeležil tudi papež Frančišek, ki ni le na kratko pozdravil vseh navzočih, temveč se je z njimi pogovarjal dobri dve uri. Spregovorili so mu o svojih življenjskih zgodbah, ki so včasih zelo boleče, vendar polne upanja.

Tudi novi kardinal ni vedel, da bo sveti oče prišel. »Prišel sem zaradi revežev, ne zaradi tebe,« je z nasmehom dejal papež Frančišek don Konradu, ki želi, da ga tako kličejo še naprej, kljub kardinalskemu nazivu.

Frančišek je zbrane tudi nagovoril. Kot je dejal, je Evropa trenutno na robu samomora, kajti če ne bo sprejemala priseljencev, sama pa bo še naprej imela tako nizko rodnost, je prav nič ne skrbi prihodnost celine. Sveti oče podobno opaža tudi v Združenih državah Amerike. Znova pa je poudaril, da je temeljnega pomena tudi integracija, kajti zgolj sprejemanje ljudi ne zadostuje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...