Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 17:47

Francija in Nemčija s podpisom nove pogodbe krepita sodelovanje

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta v nemškem Aachnu podpisala novo pogodbo o sodelovanju med Nemčijo in Francijo. Kot je ob podpisu dejala Merklova, je cilj pogodbe zgraditi »skupno vojaško kulturo« in prispevati k vzpostavitvi evropske vojske.


V Franciji in ZDA več deset tisoč pohodnikov za življenje

V Franciji je danes potekal 13. pohod za življenje. Papež Frančišek je udeležence v pismu opogumil k pričevanju za človeško dostojanstvo in življenje kot neodtujljivi pravici. Prepričan je namreč, da se vse zlo, ki deluje v svetu, lahko povzame v zaničevanje življenja. Tokratni pohod za življenje pa je še posebej pomenljiv, saj želi politika v Franciji brez javne razprave spremeniti zakon o bioetiki. Napovedane so novosti na področju umetne oploditve, popolna liberalizacija raziskav na zarodkih, uvedba evtanazije in komercializacija ženskega telesa.


Papež molil za 117 žrtev v Sredozemskem morju

V Sredozemskem morju pred libijsko obalo je v petek potonil gumijasti čoln z migranti, pri čemer naj bi utonilo 117 ljudi, med njimi deset žensk in dva otroka. Skupnost sv. Egidija Evropo poziva, naj ukrepa takoj.


Kakšno bo nadaljnje sodelovanje Rusije v Svetu Evrope?

Vprašanje nadaljnjega sodelovanja Rusije v Svetu Evrope je pomembno za prihodnost stare celine. Za iskanje kompromisa o vlogi te države v omenjeni mednarodni organizaciji sta se zavzela njen generalni sekretar Thorbjorn Jagland in nemški zunanji minister Heiko Maas. Na nedavnem srečanju v Strasbourgu sta poudarila nujnost poenotenja stališč. Duma je medtem odločila, da na zasedanje parlamentarne skupščine Sveta Evrope ta mesec ne bo poslala svoje delegacije. Voditelji nekaterih strank v Rusiji omenjajo celo izstop.


Slovenska pomoč misijonu v Centralnoafriški republiki

Med različnimi misijonskimi deželami, ki jim Slovenci in Slovenke že šest let pomagamo preko Slovenske karitas, je tudi Centralnoafriška republika. V Safi je s pomočjo sredstev, zbranih v vsakoletni akciji »Za srce Afrike«, Karitas pomagala zgraditi in opremiti dodatne prostore zdravstvenega centra, podpira pa tudi nakupe hrane za podhranjene. Preko akcije »Z delom do dostojnega življenja« daje tudi možnost preživetja šestnajstim revnim družinam.


Na Bavarskem se končuje obdobje Seehoferja, prihaja Söder

V Nemčiji se iz domače politike počasi umika eden njenih najbolj prepoznavnih obrazov. Notranji minister Horst Seehofer bo opustil vodenje Krščansko-socialne unije. Na današnjem strankinem izrednem kongresu ga bo predvidoma nasledil njegov dolgoletni tekmec, aktualni prvi mož Bavarske Markus Söder.


Za Trumpom skoraj polovica mandata, njegovo vladanje daleč od konvencionalnega

Še malo in minili bosta dve leti od prisege Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Mnogi so pričakovali, da njegovo vladanje ne bo konvencionalno. Niso se motili. Na položaj je prišel v času okrevanja po krizi in pospešene rasti zaposlovanja. Gospodarstvu je dodatno pomagal z davčnimi olajšavami in odpravljanjem raznih regulacij, svetovna velesila ohranja rast. Trump v prvi polovici mandata prav tako ni zakuhal nobene nove vojne ali države vpletel v ostale oblike posredovanja na tujem. A to obdobje je bilo vseeno zelo pestro, med drugim so ga zaznamovali številni odstopi in menjave članov vlade.


Brexit brez dogovora bi najbolj prizadel revne

Zaradi zavrnitve dogovora z Evropsko unijo o brexitu so zaskrbljeni tudi britanski škofje. Škofovska konferenca Anglije in Walesa sicer glasovanja v parlamentu ni želela komentirati, so se pa oglasili posamezni škofje.


P. Lombardi moderator februarskega srečanja o spolnih zlorabah

V Vatikanu se je prejšnji četrtek sestal organizacijski odbor za srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi. Februarsko srečanje bodo sestavljala plenarna zasedanja, delo po skupinah, trenutki skupne molitve, pričevanja žrtev, spokorna bogoslužja in sklepna sveta maša. Papež Frančišek je zagotovil svojo navzočnost ves čas srečanja. Moderator plenarnih zasedanj bo nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.


Po zavrnitvi ločitvenega sporazuma negotovost in želja po urejenem brexitu

V Evropski uniji se dan po torkovi zavrnitvi ločitvenega sporazuma v Londonu vrstijo opozorila pred negotovostjo in povečanim tveganjem za brexit brez dogovora ter želje po urejenem izstopu. Kaj se bo zgodilo na Otoku, je nejasno, pričakovati je le, da bo vlada preživela glasovanje o nezaupnici, ki so ga po torkovem glasovanju zahtevali laburisti.


Novejše novice | Starejše novice