Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 09:12

Učenje jezika, zabava, spoznavanje Slovenije

0:00
0:00
20. Tabor slovenskih otrok SSK
Foto © Svetovni slovenski kongres SSK

"Tukaj je bolj prijetno kot na drugih taborih, učitelji so bolj prijazni."

V bližini Kobarida (CŠOD Kavka) je v tem tednu potekal 22. Tabor slovenskih otrok, ki ga pripravljata Svetovni slovenski kongres in njegova Slovenska konferenca. Program je namenjen mladim med 10-im in 16-im letom starosti, ki živijo izven Slovenije in imajo slovenske starše ali stare starše. Letos je udeležencev 38 in prihajajo iz Hrvaške, Srbije, Francije, Avstrije, Italije, Nemčije, ZDA ...

Strokovni sodelavec tabora, Luka Klopčič, je dejal, da je namen tabora dvojni: učenje slovenščine in spoznavanje okolice. Dopoldne tako potekajo ure slovenščine, nivo znanja pri letošnjih udeležencih je višji kot pred leti. Popoldne pa so med drugim obiskali rojstno hišo Simona Gregorčiča v Vrsnem, ogledali so si nekaj izvedb pesmi Soči, ker so v bližini soške fronte, so obiskali tudi Drežnico ter si tam tudi ogledali etnografski muzej; veliko vtisov je tudi z raftanja na Soči in kopanja v Nadiži ter drugo. Tudi rove na Kolovratu iz časov prve svetovne vojne so si ogledali. Večere pa so preživljali ob športnih in družabnih igrah ter gledanju slovenskih filmov in animacij.

Tabora se prvič udeležila 12-letna Viktorija iz okolice Vicence v Italiji. Njena nona je Slovenka in se želi izpopolniti v znanju slovenščine. Počuti se dobro, spoznala je tudi nove prijatelje. Prvič je na taboru tudi 14-letna Eliza z Dunaja v Avstriji. Na tabor jo je napotila mama in všeč so ji izleti, spoznala je tudi novi prijateljici iz ZDA in Hrvaške, med seboj se pogovarjajo v angleščini.

16-letna Helena iz okolice Stuttgarta v Nemčiji je na tabor prišla drugič, saj ji je zelo všeč in ji je zabavno. Spoznala je tudi nove prijatelje in prijateljice z vsega sveta, med seboj se pogovarjajo slovensko. Navdušena je nad naravo ... 16-letna Savinka iz Francije je že četrtič na taboru: "Da se bolje naučim slovenščino, zabavno je in zanimivo, spoznala pa sem tudi nove prijatelje. Všeč mi je bilo v muzeju prve svetovne vojne."

10-letna Izabela iz Minnesote v ZDA je na taboru prvič. Prišla je, ker bi rada z babico in dedkom govorila slovensko. 11-letni Issam iz Nemčije je na tabor prišel prvič in se je prišel zabavat z bratranci ter se učiti slovenščino. Uči se od majhnega in vsak dan govori slovensko, zato mu pri pouku ni težko, ampak zabavno.

Tabor poteka s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ne spreglejte: