Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:05

Ljubezen do domovine, Cerkve in kulture

0:00
0:00
Slovenski dom v Stuttgartu
Foto © Matjaž Merljak

V slovenski župniji v Stuttgartu v Nemčiji so imeli junija in julija tri svete maše za domovino in skupni župnijski praznik nemške, pripravljajo se na 23. Srečanje v moji domovini. O vsem tem smo se pogovarjali s slovenskim župnikom v Stuttgartu, Alešem Kalamarjem.

Svete maše za domovino (te so letos potekale 17. junija v Stuttgartu, 24. junija v Bönnigheimu in 14. julija v Reutlingenu) so že 10-letna tradicija, ki jo je uvedel že prejšnji slovenski župnik dr. Zvone Štrubelj. "Pomembno je, da naši ljudje vsaj enkrat na leto obnovijo narodno zavest s poudarkom na jeziku in kulturi," je dejal Aleš Kalamar. Pri prvi sveti maši je s petjem sodeloval mešani cerkveni pevski zbor Obzorje, pripravili pa jo so skupaj s Kulturnim društvom Slovenija Stuttgart e.V.. Sledil je kulturni program v dvorani, gost večera, dr. Rolf Wörsdörfer je pripravil delavnice za otroke. Druga in tretja sveta maša za domovino sta potekali kar v naravnem okolju.

Skupni župnijski praznik je potekal v nedeljo, 15. julija 2018. Sommerfest združi nemško, slovensko in albansko skupnost, ki se zbirajo v cerkvi pri svetem Konradu v Stuttgartu. Sveta maša v treh jezikih je bila ob 10. uri, nato je bilo druženje v dvorani in na dvorišču pri cerkvi. Priprave na to vsakoletno srečanje so se začele pred pol leta, ko so si člani vseh treh župnij porazdelili naloge in odgovornosti. Prišlo je od 350 do 380 ljudi.

SKM Stuttgart in KD Slovenija Stuttgart
SKM Stuttgart in KD Slovenija Stuttgart

V mesecu avgustu bo potekalo tradicionalno Srečanje v moji domovini. Letošnje bo že triindvajseto in bo potekalo v nedeljo, 12. avgusta 2018 v Kočevju in okolici. "Vsako leto enkrat se srečamo s tistimi, ki so nekdaj živeli na področju naše župnije in so se preselili v Slovenijo. Tako iz leta v leto izberemo drug kraj in tako 'pokrijemo' vso domovino," je pojasnil župnik Kalamar. Srečanje bodo začeli z ogledom Kočevskega roga in grobišča Pod Krenom, kjer bodo molili in položili cvetje, si nato ogledali cerkev svetega Jerneja, kjer bodo imeli tudi sveto mašo, popoldne pa bo kosilo in kulturni program v gostišču Tušek v Gornjih Ložinah pri Stari Cerkvi. Vabita Kulturno društvo Slovenija Stuttgart in tamkajšnja slovenska župnija.

Ne spreglejte: