Ljubljana, sobota, 23. marec 2019, 05:42

V Gorici štiri četrtke o vzgoji in družini

Skupnost družin Sončnica iz Gorice tudi letos pripravlja niz strokovnih vzgojnih predavanj o sodobnih družbenih, verskih, vzgojnih in kulturnih tematikah. Predavatelji bodo Andreja Poljanec, Katja Kogej, Domen Strmšnik in Sanja Rozman.


Tribuna 2019

V Celovcu bo jutri in v petek v organizaciji Krščanske kulturne zveze (KKZ) potekal letošnji gledališki in lutkovni festival Tribuna. To je tradicionalno gledališko srečanje, kjer nastopijo slovenske otroške in mladinske gledališke in lutkovne skupine s celotnega dvojezičnega območja.


Vzgojila je generacije otrok

Gabrijelo Koncilija v Trstu in okolici pozna veliko slovenskih otrok in staršev. To ni običajna redovnica, to je sestra, ki se z otroki in mladimi pogovarja s srcem, je njihova prijateljica in družabnica, tudi pri brcanju nogometne žoge. Včeraj je prejela 10. Nagrado Nadje Maganja, ki povezuje še dva jubileja: 150-letnico ustanovitve Kongregacije šolskih sester svetega Frančiška Kristusa Kralja in 70. obletnico njihove prisotnosti v Trstu.


Praznik kulture v Frankfurtu

Med rojaki v Frankfurtu je bila tudi letošnja prva februarska nedelja v znamenju prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku.


Umrl je Tomaž Pavšič

V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani je v soboto, 9. februarja 2019, po dolgi in hudi bolezni v 88. letu starosti umrl Idrijčan, profesor slovenščine, primorski kulturni delavec, publicist, politik in velik domoljub ter velik prijatelj Slovencev v Italiji Tomaž Pavšič.


Ambasadorke jezika in kulture

V Šempetru pri Gorici, Gorici in Ljubljani je potekal desetdnevni seminar za učiteljice in učitelje sobotnih šol slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz čezoceanskih držav. Prišlo je 17 udeleženk iz Argentine, Kanade, Egipta in Avstralije. Ob zaključku jih je nagovoril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik.


Skrb pred ukinitvijo slavistike v Celovcu in Gradcu

Osrednje politične organizacije koroških Slovencev (Narodni svet koroških Slovencev, Zveza slovenskih organizacij in Skupnost koroških Slovenk in Slovencev) so naslovile skupno pismo zveznemu ministru za izobraževanje, znanost in raziskovanje Heinzu Faßmannu, v katerem soglasno nasprotujejo morebitnemu krčenju učnih enot na inštitutih slavistike univerz v Celovcu in Gradcu. Pismo objavljamo v celoti.


Florjanu Lipušu zlati red za zasluge

Slovenski pisatelj z avstrijske Koroške Florjan Lipuš je na slovesnosti v predsedniški palači v Ljubljani iz rok predsednika Boruta Pahorja prejel državno odlikovanje za zasluge za izjemen prispevek k slovenski književnosti ter za nov in svež pogled na slovenstvo.


Umrl je Vinko Ovijač

V četrtek, 7. februarja 2019, popoldne je v Cardinal Stepinac Village v St. John's Parku umrl Vinko Ovijač, star 97 let.


Umrl je Mario Gariup

Slovenska skupnost v Italiji je izgubila še enega izmed zadnjih Čedermacov. V petek, 1. februarja 2019, je po daljši bolezni v 79. letu starosti umrl župnik v Ukvah v Kanalski dolini Mario Gariup.


Novejše novice | Starejše novice