Ljubljana, petek, 19. oktober 2018, 20:09

Zahvalili so se Argentini

V Buenos Airesu je včeraj potekala slovesnost, s katero so se Slovenci javno zahvalili Argentini, ki je pred 70-imi leti širokosrčno sprejela slovenske povojne begunce.


Dan, ki ga je naredil Gospod

Danes je slovesno in praznično v Clevelandu, slovenska župnija svetega Vida praznuje 125. obletnico ustanovitve. Zadnjih 39 let je župnik Jože Božnar. Današnji osrednji gost je clevelandski škof Nelson Perez, ki bo blagoslovil na novo obnovljeno stavbo, ki nudi zavetje priseljencem. Več o tem in o drugih dogodkih v Clevelandu poroča Tone Ovsenik.


Razstava o preziranju človekovega dostojanstva

V Kulturnem domu Šentjakob v Rožu na avstrijskem Koroškem bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo Vermessungsamt/Geodetski urad, ki sodi v okvir prireditev, ki jih je Slovensko prosvetno društvo Rož pripravilo v spominskemu letu 1938 – 2018.


Zahvalna slovesnost ob 70. obletnici prihoda

Letos mineva 70 let od prihoda povojne emigracije v Argentino. Slovenci, združeni v krovni organizaciji Zedinjena Slovenija, se bodo novi domovini javno zahvalili to nedeljo, 30. septembra 2018.


Kulturni teden 2018

Biro za slovensko narodno skupnost pri uradu koroške deželne vlade v Celovcuv sodelovanju s Krščansko kulturno zvezo in Slovensko prosvetno zvezo od 28. septembra do 1. oktobra 2018 v občini Suha/Neuhasu pripravlja letošnji kulturni teden koroških Slovencev.


Dragoceni čas za starše in otroke

Slovenci, ki delujejo v evropskih in drugih ustanovah v Bruslju, Luksemburgu in drugje v Beneluksu imajo zelo neusmiljen urnik, komaj najdejo čas za družino in skupne trenutke z otroki. Zato so bili zelo vesli vzgojno-družinskega seminarja, ki ga je pripravil dr. Zvone Štrubelj, slovenski župnik v Belgiji. Poskrbljeno je bilo za sprostitev staršev in za koristno preživet čas za otroke. To je bil dober uvod na začetku šolskega in pastoralnega leta.


Odmik za ženske

Katoliško žensko gibanje pri Katoliški akciji celovške oz. krške škofiji na avstrijskem Koroškem to soboto v domu Sodalitas v Tinjah pripravlja odmik za ženske. Program je namenjen tudi za udeleženke iz Slovenije.


Slovensko romanje v Midland

Tudi letos so rojaki iz Kanade na drugo septembrsko soboto poromali v Midland, kjer so počastili žrtve vojne in revolucije. Isti dan v večernih urah pa so v Torontu lahko prisluhnili vokalni skupini Plamen z gosti iz Slovenije.


Simpozij o dvojezičnem šolstvu

V Celovcu bo jutri posvet ob 60. obletnici odprave obveznega dvojezičnega šolstva na Koroškem, ki ga pripravljajo Člani Društva koroških slovenskih pravnikov in Strokovno pedagoško združenje.


Družinski dan na Pristavi

V slovenskem domu na Pristavi v Buenos Airesu so pripravili dan vseh družin.


Novejše novice | Starejše novice