Ljubljana, sobota, 23. marec 2019, 05:38

Maša za domovino frankfurtskih rojakov

Frankfurt, maša za domovino
Foto © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Že petindvajsetič smo se konec junija zbrali v romarskem kraju Maria Einsiedel pri Gernsheimu pri maši za domovino. Prvikrat, leta 1993, je bilo to sicer meseca septembra, potem pa se je ustalil mesec junij, na soboto ali nedeljo bolj ali manj v bližini slovenskega državnega praznika.

Letos so se za soboto 23. junija na naše povabilo odzvali v slovenski katoliški župniji Stuttgart s svojim župnijskim mešanim pevskim zborom Obzorje. Seveda pa je z njimi prišel tudi njihov župnik Aleš Kalamar, ki je vodil ob domačem župniku Martinu in sosednjem župniku Janezu somaševanje in imel praznični nagovor. Predvsem nas je spodbujal k narodni zavesti in ljubezni do domovine.

Po maši, pri kateri so večinoma peli gostje iz Stuttgarta, smo imeli še praznično prireditev. Pevci so zapeli po obeh himnah, slovenski Zdravljici in evropski Odi radosti, nekaj slovenskih narodnih in domovinskih pesmi, učiteljica Natalija Robnik iz frankfurtske evropske šole pa je pripravila z nekaterimi šolarji nekaj recitacij.

Med mašo za domovino v kraju Maria Einsiedel
Med mašo za domovino v kraju Maria Einsiedel

To naše srečanje v romarski cerkvi-dvorani smo zaključili s procesijo v staro romarsko cerkev in molitvijo za domovino. Pesem Marija pomagaj nam sleherni čas pa je sklenila ta prvi duhovni del našega srečanja. Drugi del pa se je nadaljeval pri koči s telesnim okrepčilom. Za to so zopet poskrbeli in nosili odgovornost predvsem naši župljani iz Darmstadta ter Wiesbadna in Mainza. Seveda se je slišala tudi pesem, ki naredi takšno srečanje še lepše in bolj prijetno.

Pevci zbora Obzorje iz Stuttgarta
Pevci zbora Obzorje iz Stuttgarta

Ker nam je šlo letos vreme zelo na roko in ker se nas je zbralo tokrat več kot sto, so naši vtisi in spomini še toliko lepši. To našo prireditev (kakor v februarju tudi Prešernovo proslavo) je denarno podprl tudi Urad za Slovence po svetu pri Vladi Republike Slovenije.

Skupinska fotografija pred cerkvijo
Skupinska fotografija pred cerkvijo

Ko se je sonce začelo spuščati v ravnino onkraj reke Rajne, smo še zadnji pospravljali v koči in okrog nje, naložili v avtomobile pijačo in kar je še kaj drugega ostalo ter zapustili ta škofijski romarski center, že z mislijo na naslednje leto.

Ne spreglejte: