Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Frankfurt, maša za domovino (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Frankfurt, maša za domovino

Maša za domovino frankfurtskih rojakov

Slovenci po svetu | 23.07.2018, 06:57 Matjaž Merljak

Že petindvajsetič smo se konec junija zbrali v romarskem kraju Maria Einsiedel pri Gernsheimu pri maši za domovino. Prvikrat, leta 1993, je bilo to sicer meseca septembra, potem pa se je ustalil mesec junij, na soboto ali nedeljo bolj ali manj v bližini slovenskega državnega praznika.

Letos so se za soboto 23. junija na naše povabilo odzvali v slovenski katoliški župniji Stuttgart s svojim župnijskim mešanim pevskim zborom Obzorje. Seveda pa je z njimi prišel tudi njihov župnik Aleš Kalamar, ki je vodil ob domačem župniku Martinu in sosednjem župniku Janezu somaševanje in imel praznični nagovor. Predvsem nas je spodbujal k narodni zavesti in ljubezni do domovine.

Po maši, pri kateri so večinoma peli gostje iz Stuttgarta, smo imeli še praznično prireditev. Pevci so zapeli po obeh himnah, slovenski Zdravljici in evropski Odi radosti, nekaj slovenskih narodnih in domovinskih pesmi, učiteljica Natalija Robnik iz frankfurtske evropske šole pa je pripravila z nekaterimi šolarji nekaj recitacij.

Med mašo za domovino v kraju Maria Einsiedel
Med mašo za domovino v kraju Maria Einsiedel © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

To naše srečanje v romarski cerkvi-dvorani smo zaključili s procesijo v staro romarsko cerkev in molitvijo za domovino. Pesem Marija pomagaj nam sleherni čas pa je sklenila ta prvi duhovni del našega srečanja. Drugi del pa se je nadaljeval pri koči s telesnim okrepčilom. Za to so zopet poskrbeli in nosili odgovornost predvsem naši župljani iz Darmstadta ter Wiesbadna in Mainza. Seveda se je slišala tudi pesem, ki naredi takšno srečanje še lepše in bolj prijetno.

Pevci zbora Obzorje iz Stuttgarta
Pevci zbora Obzorje iz Stuttgarta © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Ker nam je šlo letos vreme zelo na roko in ker se nas je zbralo tokrat več kot sto, so naši vtisi in spomini še toliko lepši. To našo prireditev (kakor v februarju tudi Prešernovo proslavo) je denarno podprl tudi Urad za Slovence po svetu pri Vladi Republike Slovenije.

Skupinska fotografija pred cerkvijo
Skupinska fotografija pred cerkvijo © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Ko se je sonce začelo spuščati v ravnino onkraj reke Rajne, smo še zadnji pospravljali v koči in okrog nje, naložili v avtomobile pijačo in kar je še kaj drugega ostalo ter zapustili ta škofijski romarski center, že z mislijo na naslednje leto.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...