Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Dr. Pleskovič ostaja predsednik SSK (foto: Svetovni slovenski kongres SSK)
Dr. Pleskovič ostaja predsednik SSK

Na tak odbor bi bila ponosna vsaka vlada

Slovenija | 20.07.2018, 11:14 Matjaž Merljak

Dr. Boris Pleskovič ostaja predsednik Svetovnega slovenskega kongresa SSK, civilne organizacije, ki je visoko cenjena med rojaki po svetu in domovini ter v državnih ustanovah. Najbolj poznana je namreč po pripravi strokovnih konferenc slovenskih znanstvenikov, ki se jih je doslej zvrstilo že petintrideset. Kot poudarja, Slovenci skupaj lahko dosežemo več.

Desetega volilnega zbora SSK so se v njegovih prostorih v Ljubljani v sredo, 4. julija 2018, udeležili predstavniki petih konferenc po svetu. Organizacija je dobila novo razširjeno vodstvo, na Zboru so namreč soglasno spremenili statut in razširili Upravni odbor z osem na deset članov.

Dr. Pleskovič je v pogovoru za naš radio povedal, da ga je v času od zadnjega volilnega zbora najbolj razveselilo, da je predsednik RS Borut Pahor SSK ob 25. obletnice nase ustanovitve podelil državno odlikovanje, red za zasluge za prispevek pri pomembnem povezovanju Slovencev po svetu. "To je simbolno zelo pomembno. Slovencev nas je 2 milijona in pol in skupaj lahko naredimo več za Slovenijo in Slovence. Poglejte na primer košarko - ko Slovenci iz tujine in domovine stopijo skupaj - smo osvojili zlato medaljo ... Tu sta še medicina, znanost ... vse se lahko izboljša s skupnimi močmi."

Predsednik dr. Pleskovič je še spomnil, da je SSK zaslužen za ustanovitev Fakultete za Medicino v Mariboru in Fakulteto za arhitekturo v Mariboru, saj sta se obe pobudi formirali na strokovnih konferencah, ki jih SSK pripravlja.

Novi odbror SSK
Novi odbror SSK © Svetovni slovenski kongres SSK

"Nov upravni odbor (imena so objavljena spodaj) je najbolj strokoven in odličen do sedaj," pravi dr. Pleskovič: "Na tak odbor bi bila lahko ponosna vsaka vlada ali pa bi lahko iz njega sestavili najbolj strokovno tehnično vlado." V upravnem odboru so na primer direktor Instituta Jozef Stefan, ustanovitelj in prvi predsednik društva VTIS (na leto v tujini študira preko 1800 slovenskih študentov), svetovno znani in priznani pravniki iz tujine in doma, predstojniki ali primariji pomembnih zdravstvenih klinik, ekonomisti, bančniki, predsednik univerze ...

Program SSK za naslednje obdobje

SSK bo novembra letos na ekonomski fakulteti organiziral prvo vseslovensko konferenco računovodij, "kamor bomo povabili tudi predstavnike 'acounting houses' kot Deloitte and Tus in Price Waterhouse, ki delujejo v Sloveniji in najemajo naše najboljše diplomante iz tujine in domovine." Pomembnost tematike dr. Pleskovič podkrepi z besedami: "Če se spomnite filma Schindlerjev seznam (Schindler's list) - tam je Schindler rekel, da brez dobrega računovodje ne moreš imeti uspešnega podjetja. To je pomembno tudi za transparentnost finančnega poslovanja, zmanjšanje korupcije itd."

Zlati tolar SSK dr. Janezu Stergarju
Zlati tolar SSK dr. Janezu Stergarju © Svetovni slovenski kongres SSK
Navedel je še, da bodo v naslednjem triletnem obdobju organizirali še deseto konferenco slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov, pa mladih raziskovalcev, pravnikov ... o tem bo odločal nov upravni odbor. Pripravili bodo tudi druge dogodke in srečanja, po katerih so poznani: čez nekaj dni se bo v Livških Ravnah pri Kobaridu začel poletni tabor otrok iz sveta

Od nove slovenske vlade dr. Pleskovič pričakuje, da bo delala vsaj tako dobro kot dosedanja. "Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je podpiral naše delo, na naše priporočilo je podpiral tudi VTIS in Slovenian American Foundation (ki jo je ustanovil dr. Jure Leskovec) ... in kot minister zastopal interese ter želje Slovencev po svetu in zamejstvu ..."

Pred časom je bilo kar nekaj polemik o selitvi pisarne SSK iz prostorov na Cankarjevi ulici v Ljubljani: "Prej se je zelo mudilo, sedaj pa je vse tiho, ker ni nove vlade. Ne vem ali je to zatišje pred nevihto ali pa se obetajo boljši časi," je dr. Pleskovič sklenil pogovor za oddajo Slovencem po svetu in domovini.

Na občnem zboru sta SSK in Slovenska konferenca SSK podelila najvišje priznanje prof. Janezu Stergarju – Zlati slovenski tolar.


Vodstvo Svetovnega slovenskega kongresa:
Predsednik SSK: dr. Boris Pleskovič (Slovenija)
Prvi podpredsednik: dr. Carlo Bresciani (Italija)
Podpredsednik za Evropo: prof. dr. Dušan Povh (Nemčija)
Podpredsednik za zamejstvo: Damijan Terpin (Italija)
Podpredsednik za čezmorske dežele: prof. dr. Andrej Fink (Slovenija/Argentina)
Podpredsednica za finance: prof. dr. Marjeta Zorc, dr. med. (Slovenija)

Člani Upravnega odbora (UO):
1. Branko Beltram (Avstrija)
2. dr. Igor Cesarec (ZDA)
3. prof. dr. Zlatko Fras (Slovenija)
4. Majda Kregelj Zbačnik, dr. med. (Slovenija)
5. prof. dr. Jadran Len arčič (Slovenija)
6. prof. Silvo Lipovšek, dr. med. (Slovenija/Argentina)
7. Federi co Potočnik, dr. med. (Slovenija/Argentina)
8. prof. dr. Ludvik Toplak (Slovenija)
9. prof. dr. Verica Trstenjak (Slovenija/Avstrija)
10. doc. dr. Dejan Valentinčič (Slovenija)

Člani Nadzornega odbora:
1. Jelena Malnar (Slovenija/Hrvaška)
2. Martin Pogačnik (Avstrija)
3. Matjaž Ribaš (Slovenija)

Nadomestna člana Nadzornega odbora:
1. ddr. Klemen Jaklič (Slovenija)
2. prof. dr. Anton Perdih (Slovenija)

Člani Častnega razsodišča:
1. Jana Čop (Slovenija)
2. Franca Padovan (Italija)
3. mag. Klemen Žumer (Belgija)

Slovenija, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.