Ljubljana, sobota, 23. marec 2019, 05:38

Bliža se 30. Romanje treh Slovenij

Cerkev na Svetih Višarjah
Foto © Rafaelova družba

Tudi letos se bodo na tromeji slovanskih, germanskih in romanskih jezikov srečali rojaki iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije. Srečanje že od leta 1989 poteka na prvo avgustovsko nedeljo, letos bo to peti dan avgusta.

Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi sta letos kot osrednja gosta povabila odličnega poznavalca zamejskega in izseljenskega življa dr. Dejana Valentinčiča in škofa, ki je odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu, dr. Petra Štumpfa.

Romanje se bo začelo ob 10.30 na ploščadi za cerkvijo s predavanjem pravnika in politologa Valentinčiča z naslovom 'Vsi smo Slovenci, več nas združuje, kot ločuje'. Opoldne bo v božjepotni cerkvi sveto mašo skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval murskosoboški škof Štumpf. Po maši se bo dogajanje spet preselilo na ploščad, kjer bo kulturni program. Oblikovala ga bosta Vokalna skupina Cantate Domino in Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov. Sodelovali bodo tudi udeleženci Višarskih dnevov mladih.

Na vrh Svetih Višarij se lahko odpravite peš po romarski poti ali pa z gondolo. Če se želite udeležiti dogodka v sklopu enodnevnega romanja, pa se lahko obrnete na Turistično agencijo Trud. Prijave zbirajo do četrtka, 26. julija.

Romanje sofinancira Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ne spreglejte: