Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:49

Umrl rojak Dušan Lajovic

Zakonca Brežnik in zakonca Lajovic z veleposlanico Drnovšek-Zorko in p. Božičem
Foto © Stičišče avstralskih Slovencev

V Sydneyu je včeraj umrl podjetnik, politik, diplomat in velik dobrotnik slovenskega verskega in kulturnega središča pri Sv. Rafaelu v Merrylandsu Dušan Lajovic. Bil je eden tistih rojakov v Avstraliji, ki so s trdno in neomajno voljo sledili svojim instinktom in upanjem da bo Slovenija enkrat postala neodvisna, samostojna in demokratična država.

Dušan Lajovic se je rodil 26. januarja 1925 v družini ljubljanskega tovarnarja Emila Lajovica. Kot dijak je dočakal drugo svetovno vojno, šolanje nadaljeval v Padovi in se pozneje pridružil obveščevalcem jugoslovanske vojske v domovini. Z obveščevalno dejavnostjo je nadaljeval tudi po vojni, predvsem v Trstu, kjer se je 1950 poročil z Aleksandro – Sašo Hreščak.

O svojih začetkih v Avstraliji je zapisal: »V Freemantlu smo pristali 11. junija 1950. Septembra istega leta sva s Sašo odpotovala v Sydney in začela novo življenje v najini drugi domovini. Leta 1957 je bil tam ustanovljen prvi slovenski klub in predsedoval mu je moj brat. Skupaj z drugimi slovenskimi rodoljubi sva se trudila ohraniti košček slovenske domovine tu, daleč pod Južnim križem. Rodila sta se nama sin Mitja in hčerka Alenka. Na noge sem začel postavljati proizvodnjo tub ter z velikim trudom in tveganjem ustanavljal tovarne po različnih državah Južne Azije in Amerike. Moj brat Mišo je bil izvoljen za senatorja.« Dušan Lajovic je sodeloval pri snovanju načrta za novo slovensko cerkev sv. Rafaela v Merrylandsu. Bil je največji dobrotnik pri gradnji tamkajšnje dvorane. Pomagal je tudi drugim slovenskim skupnostim in mesečniku Misli. Podpiral je ideje slovenske pomladi, sodeloval na kongresu slovenskih gospodarstvenikov, ki ga je v domovini organiziral Svetovni slovenski kongres, bil je član društva Avstralsko-slovenski polsovni partnerji. Dobrih deset let je bil častni konzul Slovenije na Novi Zelandiji. Leta 2005 je prejel zlati red za zasluge pri povezovanju in ohranjanju slovenske skupnosti v Avstraliji in Novi Zelandiji, pri osamosvojitvi Slovenije, mednarodnem priznanju ter gospodarskih povezavah Slovenije s svetom na diplomatskem mednarodnem področju. Svojo življenjsko zgodbo je predstavil v knjigi Med svobodo in rdečo zvezdo.

Ne spreglejte: