Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 20:00

Nedelja Slovencev po svetu

Izseljenska nedelja 2018, foto © Rafaelova družba
Svete Višarje
Foto © Rafaelova družba

Prva nedelja v mesecu juliju nas vsako leto poveže z rojaki. Ob tem so v Katoliškem središču Slovencev po svetu Rafaelovi družbi pripravili razmišljanje dr. Andreja Finka, vabijo pa tudi na nekaj dogodkov.

»Slovenija mora, kot je rekel dr. Lambert Ehrlich, 'biti mejnik, ki druži in veže jug s severom, vzhod z zahodom. Sama ne sme biti ne eno, ne drugo, ne tretje. Ostati mora mejnik, ki druži vse, kakor Sv. Višarje. To nalogo bo pa Slovenija mogla izpolnjevati samo v svobodi, ne pod gospodarjem, ki bi sedel bodisi na jugu ali na severu, na vzhodu ali na zahodu ...'.

Slovenci zunaj meja živimo v neprestanem zavestnem in podzavestnem primerjanju sebe s svetom, ki nas obdaja. Iz tega gledišča se nam Slovenija zdi veliko večja, kot je v resnici. To opažajo skoraj vsi rojaki, nekateri tudi zelo visoki uradniki slovenske države, ki iz matice prihajajo na obisk k nam in opazujejo slovenske stvaritve v svetu.

Naj bo trojna, se pravi matična, zamejska in izseljenska, Slovenija vsem in za vse, kjerkoli nam je dano živeti, primeren in prijeten krov in zatočišče.«

Na jubilej se bomo spomnili tudi na poletnih višarskih dnevih za mlade in 30. Romanju treh Slovenij na Svete Višarje, ki bo letos 5. avgusta.


Višarski dnevi mladih

Rafaelova družba vabi mlade od 18. leta dalje na višarske dneve od četrtka, 2. , do nedelje, 5. avgusta. Letos nas bo pot vodila med rojake v Gorski kotar in na Reko, obiskali bomo tudi romarsko središče Trsat. V vseh teh krajih bomo spoznavali naše zamejstvo in se srečavali s tamkajšnjimi ljudmi in predstavniki. Čas bo namenjen tudi izmenjavi mnenj in izkušenj, petju, duhovnosti, sproščenosti, druženju in vzponu na Svete Višarje, kjer bomo sodelovali pri pripravah na Romanje treh Slovenij na Svete Višarje.

Prispevek za Višarske dneve mladih (prevoz, nastanitev, hrana in gostje) je 50 €. Število udeležencev je omejeno. Prijave na Rafaelovi družbi.


30. Romanje treh Slovenij na Svete Višarje

Dragi rojaki, lepo vabljeni na jubilejno 30. romanje treh Slovenij na Svete Višarje, ki bo letos 5. avgusta.

Pridružite se nam prvo nedeljo v avgustu na Svetih Višarjah, kjer se bodo že 30. leto zapored srečale tri Slovenije: matična, zamejska in izseljenska. Na vrh Svetih Višarij se lahko odpravite peš po romarski poti ali pa z gondolo.

Program:

10.30 – predavanje pravnika in politologa prof. dr. Dejana Valentinčiča z naslovom »Vsi smo Slovenci, več nas združuje, kot ločuje«.

12.00 – slovesna sveta maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval murskosoboški škof dr. Peter Štumpf.

13.00 – po maši bo na ploščadi za cerkvijo kratek kulturni program, ki ga bosta z glasbo obogatila Vokalna skupina Cantate Domino in Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.

Dogodek organizirata Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi. Romanje sofinancira Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Če se želite udeležiti romanja treh Slovenij na Svete Višarje s programom enodnevnega romanja, se lahko obrnete na Rafaelovo družbo.


Vabimo vas na izseljenski večer, ki bo 7. julija ob 20. uri v PMB (Posavskem muzeju Brežice) in na katerem bomo prisluhnili slovenski ljudski glasbi v izvedbi družinskega tria Volk Folk ter branju izseljenske poezije, ki je nastala med slovenskimi begunci v italijanskih in avstrijskih taboriščih po 2. svetovni vojni. Poezijo bodo recitirali Marjana Rožanec, Tine Čarman in Jasmina Rihar.

Izseljenski večer je organiziran v sklopu razstave Rojstvo novih domovin o slovenskih beguncih v Italiji in Avstriji, ki je nastala oktobra 2017 s skupnimi močmi Rafaelove družbe in NUK. Do 10. 7. 2018 jo gosti PMB (Posavski muzej Brežice). Vabljeni na ogled!

Ne spreglejte: