Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:07

Število nezakonitih prehodov meje je preveliko, a Slovenija za zdaj obvladuje razmere

migranti, Brežice
Foto © www.brezice.si

Skoraj ne mine dan, ko naši policisti na slovensko-hrvaški meji, ki je hkrati tudi schengenska, ne bi prijeli kakšnega nezakonitega prebežnika. Na mesec naj bi jih bilo skoraj tisoč, kar kaže, da južna soseda svojega dela ne opravlja tako, kot bi ga morala, čeprav se po oceni našega notranjega ministrstva trudi. Če bi prišlo do poslabšanja, bi Ljubljana lahko potegnila ostrejše poteze, kakšne, pristojni za zdaj ne razkrivajo.

Ob stalnih sporočilih o nezakonitih prestopih slovensko-hrvaške meje smo se obrnili na notranje ministrstvo. V pisnem odgovoru je znova mogoče prebrati stališče, da je treba to težavo reševati na zunanji meji Evropske unije. Kot so dodali, si južna soseda tam močno prizadeva obvladovati razmere, a število tistih, ki jo preidejo in dosežejo našo državo, še naprej ostaja preveliko. "Slovenija trenutno dobro obvladuje celotno situacijo z lastnimi silami. Pripravljene imamo tudi določene scenarije, ukrepe, s katerimi bomo, tako sem prepričan, z lastnimi silami situacijo uspeli obvladovati še naprej," je pred kratkim za nacionalno televizijo zatrdil državni sekretar Boštjan Šefic.

V pisnem odgovoru na naša vprašanja smo z notranjega ministrstva dobili še nekatera dodatna pojasnila. Scenariji in ukrepi, ki jih je omenil Šefic, so ločeni na operativne, ki jih pristojne službe že danes intenzivno izvajajo na zeleni meji, v notranjosti države in na mejnih prehodih, tehnične, kot so začasne ovire, ter na dejavnosti na dvostranski ravni in na ravni povezave. Na notranjem ministrstvu poudarjajo, da je predvsem slednje ključnega pomena, saj je treba s skupnimi močmi poiskati ustrezne rešitve in tako preprečiti sprejemanje enostranskih rešitev posameznih držav, ki nato negativno vplivajo na vse ostale. Ali bi se tega ob izrazitem povečanju nezakonitih migracij lahko oprijela tudi Slovenija? "Seveda bo morala Slovenija zelo verjetno sprejeti določene ukrepe, a je to odvisno od vlade in parlamenta. Slovenija namreč ni izolirana," je Šefic prav tako izjavil za Televizijo Slovenija, a hkrati miril, da to ne pomeni zaprtja schengenske meje.

Slišati je predloge, da bi na problematično območje med Slovenijo in Hrvaško postavili kar mejno policijo Evropske unije Frontex, a naša država je prepričana, da mora ta zagotavljati kakovosten in učinkovit nadzor na zunanji meji povezave ter tam nuditi ustrezno pomoč. Če bi Slovenija ugotovila, da zunanja meja Evropske unije ne bi vzdržala, na notranjem ministrstvu ne vidijo razloga, da ne bi za pomoč zaprosili tudi policije ostalih držav Evropske unije. Kot so spomnili, so jo nudile že leta 2015, ko se je naša država soočala z velikim migracijskim pritiskom.

Ne spreglejte: